Un jutjat de Madrid obri una investigació al nóvio d'Ayuso per frau a Hisenda i factures falses

La titular del jutjat d'instrucció número 19 ha citat com investigat Alberto González Amador per dos presumptes delictes de frau i un més de falsedat en document mercantil

Isabel Díaz Ayuso aquest dijous
Isabel Díaz Ayuso aquest dijous / Europa Press

La jutgessa d'instrucció número 19 de Madrid ha incoat diligències prèvies per dos presumptes delictes fiscals i un presumpte delicte de falsedat en document mercantil contra Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i quatre persones més després de la denúncia formulada pel Ministeri Fiscal.

La investigació se centra en els suposats indicis delictius sobre fets relatius a l'impost de societats corresponents als exercicis dels anys 2020 i 2021 i d'un presumpte delicte de falsedat en document mercantil perquè es van aportar unes factures que no es corresponen amb serveis realment prestats amb la finalitat de minorar la quota tributària que s'havia de satisfer.

En l'acte la jutgessa raona que suposadament i "a conseqüència d'aquestes conductes per a defraudar, el contribuent ha deixat d'ingressar a la Hisenda Pública estatal per l'impost de societats del 2020 una quota de 155.000 euros i per l'impost de societats del 2021, una quota de 195.951 euros, delictes penats en l'article 305.1 del Codi Penal en concurs medial amb un delicte de falsedat en document mercantil, de l'article 392.1 en relació amb l'article 390 del Codi Penal".

La Fiscalia va investigar els fets arran d'un informe de l'Agència Tributària que advertia d'un presumpte frau fiscal quan va detectar durant una investigació "unes despeses fictícies basades en factures emeses per diverses societats".

"Despeses que no es corresponen amb serveis realment prestats i tot això amb la finalitat d'ingressar en l'erari públic menor quantitat de la que li corresponia abonar per l'impost de societats dels exercicis 2020 i 2021", recull la denúncia del fiscal.

El 22 de gener d'enguany, la Fiscalia va rebre de l'Agència Tributària un informe referit a l'entitat Maxwell Cremona Ingeniería y Procesos Sociedad para el Fomento del Medioambiente del qual es dedueixen "determinades dades i indicis sobre fets relatius a l'impost de societats corresponent als exercicis de l'any 2020 i 2021 que pogueren resultar constitutius de delicte".

L'informe parlava de dos delictes contra la hisenda pública en resultar "un frau tributari quantificat per la Inspecció d'Hisenda en quantia superior a 120.000 euros i d'un presumpte delicte de falsedat en document mercantil per aportar unes factures que no es corresponen amb serveis realment prestats amb la finalitat de minorar la quota tributària a satisfer".

Obertura de diligències d'investigació

Arran d'aquest informe, la Fiscalia va acordar el 23 de gener obrir diligències d'investigació, la qual cosa ha derivat en la presentació de la citada denúncia en els jutjats d'instrucció de Madrid.

Segons el fiscal, la direcció de la societat en el període comprovat estava a càrrec d'un administrador únic, Alberto González Amador, parella de la presidenta regional. Per part de l'Agència Tributària es van iniciar actuacions de comprovació el dia 12 de maig del 2022.

En el curs d'aquestes actuacions de comprovació per a l'impost de societats dels exercicis 2020 i 2021 de la citada societat, segons la denúncia, "s'ha detectat que aquesta societat, amb la finalitat d'eludir la tributació, amb l'increment del volum de negocis que havia experimentat en eixos exercicis, va dur a terme determinades conductes, amb l'única finalitat de reduir aquesta tributació".

També et pot interessar

stats