Un nou concepte estratègic: aquestes són les claus de la cimera de l'OTAN a Madrid

Més de quaranta delegacions i els principals líders del món se citen durant dos dies a Madrid per tal d'impulsar l'Aliança Atlàntica i analitzar la nova realitat que ha dibuixat la invasió d'Ucraïna per part de Rússia

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg / Rodrigo Jiménez (Efe)

El recinte firal d'Ifema acull a partir d'aquest dimecres la cimera de l'OTAN. Més de quaranta delegacions internacionals i els principals líders del món se citen durant dos dies a Madrid per tal d'impulsar l'Aliança Atlàntica i analitzar la nova realitat que ha dibuixat la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.

Un nou concepte estratègic que guie les decisions de l'Aliança en la pròxima dècada, una declaració política amb la determinació dels aliats de transformar-ne la dissuasió i defensa davant nous reptes o un paquet integral d'ajuda a Ucraïna perquè es defense de la invasió russa són algunes de les principals decisions que s'esperen de la cimera de l'OTAN a Madrid aquest dimecres i dijous. Aquestes són algunes de les principals claus d'aquesta cimera:

  • Concepte estratègic. Els líders aliats reemplaçaran amb el Concepte Estratègic de Madrid el que es va aprovar a Lisboa fa dotze anys, quan Rússia era considerada un soci fonamental i que ara ha passat a ser la principal amenaça per a la seguretat transatlàntica. El text es referirà també per primera vegada als reptes que planteja la Xina, així com al terrorisme o els ciberatacs.
  • Declaració política: Els líders aprovaran també una declaració amb més valoració política del context de seguretat actual, a diferència del Concepte estratègic, concebut perquè estiga vigent uns deu anys.
  • Més de 300.000 militars en alerta: L'OTAN vol que aquesta cimera siga transformadora per a la dissuasió de Rússia i la defensa contra aquesta, i per aquesta raó vol augmentar les tropes en alerta de la Força de Resposta aliada de 40.000 a més de 300.000, i convertir en brigades alguns dels huit batallons internacionals que manté en països de l'est d'Europa.
  • Paquet integral per a Ucraïna: De la cimera de Madrid també eixirà un paquet integral d'ajuda a Ucraïna perquè continue defensant-se de l'agressió russa. En concret, contindrà mesures per a millorar-ne les comunicacions i dotar-la de sistemes antidrons i combustible. A llarg termini preveu ajudar Ucraïna a substituir els seus equips militars de l'era soviètica per moderns sistemes com els que usa l'OTAN.
  • Suport a socis de l'est i el sud. L'OTAN també vol donar llum verda a nous paquets d'ajuda perquè socis de l'est com Geòrgia, Bòsnia i Hercegovina i Moldàvia, però també del sud, en concret Mauritània i Tunísia, milloren la seguretat.
  • Associacions en el Pacífic. A la cita assistiran per primera vegada els líders d'Austràlia, el Japó, Nova Zelanda i Corea del Sud, països amb els quals l'Aliança vol reforçar-ne l'associació en un escenari en què xoquen interessos de la Xina i Occident.
  • Innovació i competitivitat. L'OTAN vol mantindre's a l'avantguarda tecnològica en un món cada vegada més competitiu, per la qual cosa els aliats donaran suport a un fons d'innovació de 1.000 milions d'euros per a invertir en tecnologies emergents de doble ús. A més, pactaran reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de l'Aliança.
  • Finlàndia i Suècia, futur en l'OTAN. Tots dos països nòrdics van presentar al maig la candidatura oficial a entrar a l'OTAN per l'amenaça de Rússia, i volen deixar arrere la històrica neutralitat en defensa, i només el veto de Turquia per qüestions relacionades amb el terrorisme kurd n'ha retardat el procés d'adhesió.
  • Més despesa militar. Els líders de l'OTAN esperen renovar el compromís amb l'increment de la despesa militar que ja van adoptar en la cimera de Gal·les (Regne Unit), el 2014, de manera que la inversió del 2% del PIB en defensa siga un punt de partida i no un sostre.
  • Estratègia contra la violència sexual. Combatre la violència sexual contra dones i xiquetes en els conflictes és una prioritat per a l'OTAN, i així ho plasmarà en un "Concepte estratègic" que preveu aprovar durant la cimera que se celebra a Madrid, i en la declaració política que signaran els líders de l'Aliança.

També et pot interessar

stats