Un PSPV sense consens s’encamina a les primàries per a succeir Ximo Puig
Soler assegura que els socialistes es troben "en un moment de diàleg", Bielsa considera que el partit està "fort i unit" i Morant guarda silenci
Continua la pugna per a liderar el PSPV entre la ministra de Ciència, Diana Morant, el secretari general de la província d'Alacant, Alejandro Soler, i el de València, Carlos Fernández Bielsa.
La Corunya és aquest cap de setmana l’escenari escollit pel PSOE per a renovar l’executiva federal del partit i agafar un nou impuls, però també és el marc on s’han evidenciat les diferències existents al si del PSPV de cara a la successió al capdavant de la federació valenciana després que Ximo Puig anuncià que feia un “pas arrere”.
Qui encara és el líder de la formació va acompanyar aquest dissabte a la nit el president del govern i líder del PSOE, Pedro Sánchez, en un sopar amb els barons socialistes reunits en la convenció política del partit. En paral·lel, la resta de membres de la delegació valenciana, unes huitanta persones, es va reunir en un altre sopar on els equips dels tres aspirants a candidat havien d'intentar negociar una candidatura unitària per a liderar la secretaria general del PSPV abans de l'executiva d'aquest dilluns. Però sembla que en el sopar es va avançar poc. De fet, fonts de la negociació confirmaven aquest diumenge de matí que no hi ha “cap acord” sobre aquesta hipotètica candidatura unitària.
A la Corunya Ximo Puig ha remarcat als micròfons d’À Punt Notícies aquest diumenge de vesprada que el que és "fonamental és saber que tenim la gran responsabilitat d'oferir una alternativa política potent enfront del govern més reaccionari de la història de l’autogovern”. Qui encara és líder del PSPV ha evitat expressar cap preferència entre les alternatives a succeir-lo, tot i que sí que ha insistit que cal "trobar la persona que genere major consens, així com un equip potent per a guanyar el 2027" i que “els militants són els que decidiran" el futur de la formació. A més, ha dit que li agradaria "que ningú perda la perspectiva del que és important: representar la societat valenciana”.
També a la Corunya i en aquest respecte, el secretari general de la província d'Alacant, Alejandro Soler, ha declarat aquest diumenge a À Punt Notícies que els socialistes valencians es troben "en un moment de diàleg" i que, si bé hui "és el moment de la convenció política del PSOE", demà "serà el moment del PSPV", en referència a l'executiva de dilluns on decidirà la data del congrés per a escollir el nou o nova líder del PSPV.
Per la seua part, el secretari general de la província de València, Carlos Fernández Bielsa, ha posat l'accent en la fortalesa i la unió dels socialistes valencians: "L'objectiu és encarar les pròximes setmanes amb la voluntat que el partit estiga fort, unit i que la militància decidisca qui ha de liderar-lo".
La ministra de Ciència i exalcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha sigut l'única dels tres aspirants a candidats que ha declinat fer declaracions aquest diumenge a la Corunya.
Bielsa, el primer que fa un pas avant
El secretari general de la província de València va ser el primer a fer un pas avant per a liderar el PSPV aquest divendres, quan anuncià la configuració d'un equip amb huit integrants de les tres províncies per a treballar "en un programa polític de renovació, modernització i impuls" del PSPV, del qual s'haurien despenjat dos dels integrants. En un primer moment es van anunciar els noms que configurarien l'equip de treball: Bartolomé Nofuentes, Elisa Valía i Salvador Broseta (per València); Pep Lluís Grau i Sabina Escrig (per Castelló), i Naiara Fernández Olarra i Juan Guillermo Algado (per Alacant), a més de Laura Barrios, de Joventuts. Hores després, Nofuentes i Barrios haurien rebutjat formar part d'un equip per al qual no haurien estat informats.
Sobre aquest moviment, Soler ha afirmat que "els companys tenen tot el dret per a fer el pas avant i buscar els suports en altres companys del partit" i ha reiterat "l'absolut respecte" a la decisió del seu homòleg a la província de València.
Si no hi ha novetats al llarg de la jornada a la Corunya, l’executiva de dilluns haurà de decidir el calendari del procés de primàries, en principi a dues voltes, per a elegir la persona que rellevarà Puig, així com la data del congrés extraordinari del partit, que en principi hauria de ser durant el primer trimestre d'aquest 2024.