Un segon informe dels lletrats del Congrés incideix en els dubtes de constitucionalitat de la llei d'amnistia

La comissió de justícia assenyala que "s'aprecia falta de determinació en l'àmbit d'aplicació de la llei”

Pla general de l'hemicicle del Congrés dels Diputats
Pla general de l'hemicicle del Congrés / Congrés
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de gener 2024 - 12:43 Actualitzat: 17 de gener 2024 - 14:00

Un segon informe dels lletrats del Congrés incideix en els dubtes de constitucionalitat de la llei d'amnistia que va registrar el PSOE i que tramita la cambra baixa.

La proposició de llei va ser objecte d'un primer informe de l'equip del secretari general del Congrés i lletrat major de les Corts, Fernando Galindo, que va veure dubtes en la constitucionalitat de la iniciativa pactada amb els independentistes, però no tan "palmàries" com per a vetar la tramitació.

Ara són les lletrades de la comissió de justícia, que van ser secretàries generals de la cambra amb presidents del PP, les que incideixen en aquests dubtes, "fins i tot excloent que la inconstitucionalitat siga palmària i evident". Subratllen també "la consideració fonamental que s'ha de tindre si el Tribunal Constitucional es pronuncia sobre la llei aprovada per les Corts Generals".

En un dels paràgrafs, les lletrades assenyalen que "s'aprecia falta de determinació en l'àmbit d'aplicació de la llei, tant quant als delictes amnistiats com al termini en què es van cometre, que no es correspon amb el caràcter excepcional d'una extinció de responsabilitat ni amb les exigències d'una llei singular. Tot açò pot afectar el principi constitucional de seguretat jurídica i dificultar l'aplicació unívoca de la llei".

Inclusió de la malversació

Es qüestiona igualment la inclusió del delicte de malversació com a objecte d'amnistia, ja que això "podria comprometre l'harmonia i l'efectivitat" de les normes europees contra el frau i veu bé que se n'excloguen els delictes de terrorisme perquè, si no, es contradirien directives europees. Precisament ERC i Junts, en les seues esmenes, intenten que l'amnistia s'aplique a delictes de terrorisme no sentenciats, qüestió que el PSOE, de moment, es nega a acceptar.

En altres punts de l'informe s'adverteix de les conseqüències que podria tindre per a la legislació de la Unió Europea revocar les ordres europees de detenció. De la mateixa manera, es qüestiona la retirada de les mesures cautelars respecte d'accions o omissions amnistiades perquè tenen dubtes que la proposició del PSOE estiga regulant una matèria contemplada en la llei del Tribunal Constitucional sense reformar-la.

També et pot interessar

stats