La denúncia contra Errejón: "La va espentar al llit, es va traure el membre i va començar a llepar-li els pits"
À Punt ha tingut accés a la denúncia de l'actriu i presentadora Elisa Mouliaá contra l'exportaveu parlamentari de Sumar, a qui acusa d'assetjar-la sexualment durant una festa, el setembre del 2021
L'actriu i presentadora Elisa Mouliaá ha denunciat en comissaria Íñigo Errejón, hores després que l'exportaveu del Sumar al Congrés presentara la dimissió i renunciara a la política. Des del seu compte d'X ha acusat Errejón d'assetjar-la sexualment, en un episodi diferent del cas, ara per ara anònim, que hauria motivat l'abandó de l'escó per part del polític. La vesprada de dijous Mouliaá va formalitzar la denúncia en la Unitat d'Atenció a la Família i la Dona (UFAM) de la Policia Nacional, que este divendres de vesprada ha confirmat que judicialitzarà la denúncia sense prendre declaració al denunciat. Als agents, Mouliaá els ha dit sentir-se víctima d'un delicte contra la llibertat sexual.
Els fets es remunten a les acaballes de setembre del 2021. En la denúncia, a què ha tingut accés À Punt, la dona relata una quedada amb el polític, que la va convidar a la presentació del seu llibre. Tenien una relació de confiança després d'un any intercanviant missatges per xarxes socials. La trobada va continuar en una festa en casa d'uns amics de Mouliaá i va acabar a casa de l'exportaveu de Sumar.
La presentadora narra diversos episodis no consentits d'índole sexual. El primer, a l'ascensor de la finca dels amics on diu que successivament "la va besar introduint la llengua a l'interior de la boca, deixant-la sense respiració i d'una forma violenta".
Durant la festa, Mouliaá diu que Errejón la va portar a una habitació després de tindre un atac de gelosia, en veure-la ballar amb un amic. Segons la denúncia "va tancar amb pestell la porta, per a impedir que poguera escapar" i va començar a "besar-la i a tocar-la per diferents parts del cos sobretot els pits i els glutis", fins al punt d'arribar-li a llevar el sostenidor, "mentre li deia frases lascives com 'com em poses'".
Només sí és sí, sembla mentida que m'estiga passant això amb tu
Tot seguit, "el denunciat la va espentar sobre el llit i es va traure el membre viril, i va començar a llepar la zona dels pits de la declarant". Ella recorda que "es va sentir paralitzada i no va consentir res del que estava passant". En eixe moment li va dir que volia tornar a la festa. Segons el relat de la dona, ell va afirmar que només la deixaria eixir de l'habitació si se n'anava amb ell a casa en cosa de vint minuts, a la qual cosa diu que va accedir "perquè volia que la cosa s'acabara com més prompte millor".
Ja en la casa, Errejón va tornar als besos i als tocaments contra la voluntat de Mouliaá, que se'l va llevar de damunt. La dona declara que se sentia incòmoda i estava molt preocupada perquè de camí, la família li havia dit que la filla tenia febra, una conversa en què Errejón va estar present. "Només sí és sí, sembla mentida que m'estiga passant això amb tu", va arribar a manifestar-li, segons recull la sentència. El text incorpora la captura de pantalla d'una conversa amb una amiga, en dies posteriors, a qui li diu que "li vaig parar els peus i li vaig dir que m'estava envaint".
En declaracions publicades en el web d'RTVE, Mouliaá havia anticipat que la denúncia es faria pública. Ha contat que per a ella donar el seu nom era fonamental per a demostrar que les acusacions no eren "denúncies anònimes i, per tant, falses" així com per a "aclarir" els fets i fer costat a la resta de possibles víctimes. "Que es veja que més dones hem sigut assetjades", ha dit.
La divulgació d'una denúncia anònima va precipitar la dimissió
Dimarts, la periodista Cristina Fallarás va divulgar en el seu perfil d'Instagram un testimoni anònim que denunciava sense nomenar-lo un diputat, a qui definia com "un maltractador psicològic, un veritable psicòpata i un monstre". Diferents usuaris relacionaren eixe testimoniatge amb l'exdirigent de Sumar i van començar a compartir altres relats.
La denúncia pública va derivar en una investigació interna i la petició d'explicacions. La secretària de Comunicació de Sumar, Elizabeth Duval, ha assegurat que Errejón va reconéixer "fets moralment reprovables, que en cap cas compleixen amb l'estàndard d'exemplaritat feminista, que se li ha d'exigir a qualsevol càrrec polític i particularment a un càrrec d'esquerres". Després de comprovar la versemblança de les acusacions, Més Madrid, partit que va fundar, va reclamar la destitució d'Errejón. Dijous l'executiva de Sumar va comminar-lo a abandonar la formació i l'escó.
En les últimes hores han aflorat altres denúncies en el passat contra l'exportaveu parlamentari. Acusacions que apareixien i desapareixen en les xarxes socials. L'exsecretari general de Podem, Pablo Iglesias, formació de què va formar part Errejón, va assegurar a TVE que de les sospites sobre l'excompany de files "ja se'n parlava des de fa un any".
En concret, el juny del 2023 una dona va acusar Errejón de tocaments inapropiats a un pub de Castelló de la Plana durant el festival Tremenda Fem Femfest. La denúncia la va fer des del compte d'X @ChaChaCharlieB, que està donat de baixa.
El Congrés dels diputats ha formalitzat este divendres la renúncia a l'acta de diputat d'Íñigo Errejón. Li substituirà en l'escó la dirigent de Més Madrid Alba Recas. Sumar i Más Madrid han precisat que Errejón no militava en cap de les dos formacions, malgrat ser portaveu i estar en l'executiva de la primera i haver fundat la segona el 2019 amb l'exalcaldessa de la capital Manuela Carmena.
El tràmit legal que segueix la denúncia, pas a pas
Estos són els passos que segueix a partir d'ara la denúncia interposada contra Íñigo Errejón, segons han explicat fonts del Ministeri de l'Interior.
En primer lloc, és tramitada amb el mateix procediment policial empleat per a les denúncies d'este tipus: la investigació policial correspon a la Unitat d'Atenció a la Família i Dona (UFAM), especialitzada en la lluita contra la violència sexual i de gènere.
La seu central de la UFAM es troba a Madrid, que també té unitats en la direcció superior de policia i en totes les comissaries locals i de districte. En la resta del país, en totes les comissaries existeix una unitat UFAM integrada per agents especialitzats, amb una àmplia formació i que estan especialment sensibilitzats amb la violència contra les dones.
Seguidament, entra en joc la Policia Nacional amb la recepció de la víctima, a la qual se li dona una atenció especial durant la formulació de la seua denúncia, a partir d'una escolta activa, respectant els seus temps i oferint recursos especialitzats.
A continuació, es comprova la veracitat dels fets mitjançant les corresponents diligències d'investigació (presa de declaració a familiars, testimonis, visionats d'imatges, entre altres).
Si apareixen indicis suficients contra el presumpte autor, es procedeix contra ell, "donant sempre compte d'això a l'autoritat judicial", han indicat fonts ministerials.