Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Una multitud celebra Cap d'Any linxant un ninot de Pedro Sánchez davant de la seu del PSOE a Madrid

Unes 300 persones han respost a la crida de Revuelta, l'associació secundada per Vox i els grups afins, que convoca concentracions diàries davant de la seu del Partit Socialista

Un home colpeja amb pal un ninot del president del govern espanyol Pedro Sánchez davant de la seu del PSOE / Europa Press

Un grup de 300 persones han celebrat la nit de Cap d'Any penjant un ninot de Pedro Sánchez d'un semàfor enfront de la seu federal del PSOE, al carrer de Ferraz de Madrid. Entre aplaudiments i crits de "fill de puta", "acarnissa't" o "pega-li com si fora de veritat", la multitud ha animat el linxament, a colps d'estaca, de la pinyata amb la imatge del president del govern espanyol, en una performance esguitada de banderes franquistes que s'ha emés en directe per la plataforma de vídeos YouTube.

Les persones assistents han acudit a una convocatòria de l'organització Revuelta en protesta contra la llei d'amnistia. L'associació volia organitzar un muntatge més ambiciós, amb pantalles gegants de vídeo, però la Policia Municipal de Madrid ha "bloquejat" l'arribada dels "camions" amb el material audiovisual a les portes de Ferraz, segons han denunciat els convocats en la xarxa social X.

La protesta ha acabat sense incidents ni detinguts, segons informació facilitada a l'agència Efe per la delegació del govern de Madrid poc abans de la 1 de la matinada. La xifra d'assistents, vora tres centenars de persones, és similar a les de les últimes convocatòries de Revuelta —autoproclamada "resistència" contra l'executiu de Pedro Sánchez— davant de la seu del PSOE a Madrid.

"Odien molt, però són pocs. Van començar assetjant les seus del PSOE i ara simulen el penjament del president del Govern. Ja n'hi ha prou!", ha escrit des del seu compte de 'X' la portaveu de l'executiu espanyol i ministra d'Educació Pilar Alegria, en una de les primeres reaccions de condemna a l'acció. "La dreta i els seus líders converteixen els insults en lemes que conviden a l'odi. D'eixos fangs venen aquests llots", ha raonat des de la mateixa xarxa social la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, la socialista Diana Morant. Ha respost Morant el diputat de Vox per València Carlos Flores, que ha acusat el PSOE de "convertir els insults en programa electoral" i "convidar a l'odi". "Això no es pot consentir ja" ha publicat el ministre de Transport i Mobilitat Sostenible Óscar Puente, que ha relacionat l'acció amb "les actituds complaents d'alguns líders del PP i de les seues terminals mediàtiques".

El PSOE veu un delicte d'odi en la protesta i estudia accions legals

El PSOE creu que els fets que s’han succeït en la convocatòria "poden estar inclosos dins d'un delicte d'odi" i vol saber què opinen sobre aquest cas el Partit Popular i el seu líder, Alberto Núñez Feijóo. En un missatge en la xarxa social X, els socialistes, en la mateixa línia en què també s'han expressat els ministres i dirigents socialistes, afirma que "està estudiant totes les vies legals" contra els participants, organitzadors i presentadors de la retransmissió de la protesta a través de YouTube.

La Policia cita a declarar el convocant de la protesta

La Policia Nacional ha citat el convocant de la protesta per a prendre-li declaració en relació amb el succeït, segons han informat fonts policials. Revuelta és l'associació que convoca des de fa dos mesos les concentracions diàries a Ferraz, en protesta pels pactes d'investidura amb les formacions nacionalistes catalanes i la llei d'amnistia. L'organització, vinculada a l'associació estudiantil ultranacionalista Plataforma 711, es defineix com un "moviment patriota unitari espanyol", que vol "renovar la nació" i rebutja el "wokisme i la globalització".

L'organització ha rebut el suport de Vox i dels grups afins, com la Fundació Denaes de Santiago Abascal, els quals, no obstant, es desvinculen formalment d'aquella. Revuelta, que compta amb prop de 30.000 seguidors en X, va fer la primera aparició en la manifestació contra l'amnistia convocada el 8 d'octubre a Barcelona per Societat Civil Catalana, a què es van sumar PP i Vox. Setmanes després, el 29 d'octubre, va promoure la participació en la manifestació convocada per la fundació Denaes al centre de Madrid contra el separatisme català. El portaveu de Revuelta en aquella protesta, César Pintado, està vinculat a HerQles, una altra marca que tracta de canalitzar el descontentament juvenil cap a posicions d'extrema dreta.