Una reivindicació ciutadana sobre Miguel Hernández acaba amb l'expulsió d'assistents del ple d'Oriola
Una regidora de Vox va esgrimir “la protecció i el reconeixement a les víctimes de la Segona República” per a justificar per què no s'han reposat uns vinils del poeta
La policia, per orde de l’alcalde, va expulsar un grup de persones que assistia al ple municipal d’Oriola (Baix Segura) d’este dijous. L’expulsió es produïa arran d’una intervenció de la regidora Anabel García, de Vox, en què responia a una integrant de l’Ateneu Sociocultural Viento del Pueblo. Esta entitat s’interessava per la data de reposició dels vinils del poeta Miguel Hernández retirats del Racó Hernandià al desembre i que havien de reposar-se, en compliment d’una moció aprovada en el ple fa uns mesos. L'incident es va viure tot just la vespra de l'aniversari de la mort del poeta, sentenciat a mort pel règim franquista.
“Per què no s’han reposat? En quina data tenen previst fer-ho?”, es preguntava la portaveu de l’Ateneu Sociocultural Vent del Poble en el ple. Estes qüestions feien referència als vinils que es van retirar de la façana del Racó Hernandià al desembre, amb el pretext que estaven deteriorats, i que no s’han substituït a hores d’ara.
Algunes de les imatges retirades evidenciaven “el compromís de Miguel Hernández amb el comunisme i la República, representaven el seu pensament”, com va expressar la portaveu de l'ateneu.
De fet, alguns dels vinils retirats, que decoraven l’edifici des del 2012, coincidint amb unes jornades organitzades per l'Ateneu Sociocultural Viento del Pueblo tenien com a rerefons la bandera republicana.
La regidora Anabel García, de Vox, en resposta a esta pregunta ciutadana, es referia a l’article 1.3 de la Llei 5/2024, de 26 de juliol, de concòrdia de la Comunitat Valenciana, aprovada pel PP i Vox en les Corts, que textualment estableix "el mateix règim de protecció i reconeixement a les víctimes de la Segona República i del terrorisme que a les víctimes a les quals fa referència la Llei 20/2022, de 19 d'octubre, de memòria democràtica".
Com argumentava la regidora de Vox, "conforme a eixa equiparació, igual que l'article 35 de la llei de memòria democràtica prohibeix que la bandera de la dictadura o qualsevol altre element similar estiguen exposats de manera permanent en edificis públics o situats en la via pública, hem d'aplicar el mateix criteri de protecció i reconeixement a les víctimes de la Segona República".
En eixe moment, diversos assistents al ple, la majoria amb una samarreta amb la bandera republicana i el rostre del poeta oriolà, han interromput la intervenció de la regidora. En veure esta actitud, l’alcalde, el popular José Vergara, els advertia: “No m’agradaria haver de desallotjar el saló de plens”.
Un apercebiment que no ha acovardit part del públic, que ha seguit amb les protestes. Ha sigut en eixe moment quan l’alcalde ha alertat: “L'última vegada que avise”. A continuació, en veure que les seues advertències eren infructuoses, va ordenar l’expulsió, i els agents de la Policia Local van convidar els assistents a abandonar el saló on estava celebrant-se la sessió.
Els assistents, tot i protestar per esta decisió, van acatar l’orde dels agents i han abandonat de manera pacífica el saló. Quan estaven fora, la regidora de Vox ha représ la seua intervenció, en la qual ha avançat que l’equip de govern sol·licitarà "un informe jurídic sobre este tema perquè l'aclarisca". "En cap moment s'ha ofés ací a ningú", va sentenciar Anabel García.