Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Una treballadora en l'últim juí de la Gürtel: "El director de Cacsa em va dir que destruïra els correus"

L'expresident Francisco Camps i una vintena de persones més estan acusades de presumptes irregularitats en l'adjudicació de l'estand de Fitur del 2009 a Orange Market

Camps arribant a l'Audiència Nacional (arxiu) / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

Demolidors els testimonis que han declarat aquest dijous en la peça valenciana del cas Gürtel, oberta per presumptes irregularitats en l'adjudicació Orange Market del muntatge de l'expositor per a la fira de Fitur del 2009. Una antiga treballadora de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) ha revelat davant la sala de l'Audiència Nacional on es jutgen els fets que el seu cap, el director general de l'ens públic aquell any, li va demanar expressament que "destruïra" tota la documentació relativa a la contractació amb les empreses del grup de Francisco Correa per a preparar la instal·lació de l'estand de Grans Projectes per a Fitur. Per aquesta transacció seuen en el banc dels acusats l'expresident de la Generalitat Francisco Camps i qui era aleshores l'exdirectora de Promoció Institucional, Dora Ibars.

El juí, que se celebra a Madrid i abasta l'última peça relacionada amb la macrocausa de la Gürtel pendent en els tribunals, està obert contra una vintena de persones per presumptament afavorir empreses de la xarxa corrupta amb contractes menors des de la Generalitat quan Camps estava al capdavant del govern autonòmic. A més del mandatari i dels tres capitosts de l'entramat corrupte —Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes—, també estan processats tres exconsellers i diversos ex alts càrrecs de l'executiu. Una desena d'acusats, entre ells els mateixos peixos grossos de la Gürtel, han reconegut els fets i situen a Camps com la porta d'entrada d'Orange Market a l'administració valenciana. Tant l'expresident com les persones del seu gabinet executiu han negat durant el procediment judicial haver beneficiat cap empresa de la xarxa Correa en les contractacions sota sospita.

Aquest dijous, dues extreballadores de Cacsa han tornat a assenyalar l'exdirectora de Promoció Institucional Dora Ibars com la inductora per a adjudicar els esdeveniments a Orange Market i han corroborat que no es va respectar la legalitat en la contractació de l'estand de Fitur de la Comunitat Valenciana. Són la responsable de comercial de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Alicia Verdú, i la seua subordinada, Vanesa Borrás. Ambdues estan citades com a testimonis en la causa i han acusat el director de Cacsa de l'època d'intentar amagar el cas demanant-los explícitament que es desferen de totes les proves.

Aquella petició va tindre lloc quinze dies després que se celebrara Fitur i poc abans que esclatara aquest macrocàs de corrupció. "El director em va cridar al despatx i va dir-me que destruïra els e-mails", ha afirmat Vanessa Borrás. Es refereix a Jorge Vela, qui també va ser director general de l'Institut Valencià de Finances i director general d'Economia en l'administració. A més, la justícia l'absolgué del cas Nóos. La treballadora ha contat al jutge que va ignorar l'orde i no va destruir la documentació, que figura en la causa judicial.

Durant el testimoni ha explicat que, tant ella com la seua responsable superior, assistiren a una reunió el 30 de desembre del 2008, presidida per Dora Ivars i a la qual assistiren representants d'Orange Market. Una cita que tenia lloc quan quedava menys d'un mes perquè se celebrara Fitur a Madrid, al gener. Va ser en aquella trobada quan els comunicaren que l'expositor de Grans Projectes s'encomanaria aquesta empresa, de la qual elles no havien sentit parlar mai. "Les instruccions d'ella [Ibars] personalment van ser: "Farem l'estand amb Orange Market". Ho jure", ha assegurat Verdú. La directora comercial de Cacsa en aquell moment ha insistit que "no era una proposta", sinó una imposició des de dalt. "Calleu i no doneu per sac. És el que serà", assegura aquesta treballadora que li van insinuar, davant els dubtes que va expressar en aquell moment. Sí que ha dit desconéixer si Ibars va rebre instruccions per a contractar amb la trama Gürtel. Un extrem, en tot cas, que ella mateixa va negar quan va haver de declarar com a acusada en el procés.

La versió de Verdú l'ha confirmada punt per punt la seua subordinada. Ambdues han coincidit que el normal hauria sigut començar a treballar en els projectes per a Fitur l'estiu anterior i que els va estranyar una adjudicació tan ràpida en què no havien participat. "Ens va fer la sensació que estava tot tancat. A menys d'un mes per a celebrar l'esdeveniment, ja no donava temps a més. No teníem cap marge de maniobra", ha lamentat Borrás davant la sala del juí.

De fet, el pressupost de l'adjudicació no el van rebre fins huit dies abans de la fira, el 20 de gener. Segons ha relatat Verdú, ella no hauria acceptat aquells comptes per a la seua empresa perquè "sobrepassava" la quantia que tenien assignada, "en vora 20.000 euros". Finalment, a Cacsa se li van facturar uns 80.000 euros que no van abonar. Una xifra inclosa dins dels 150.000 euros que la trama Gürtel va cobrar per l'estand de Fitur a nou empreses públiques de la Generalitat.

Una altra de les testimonis d'aquesta jornada ha sigut l'exconsellera valenciana Paula Sánchez de León, que en l'època dels fets era secretària autonòmica de comunicació i treballava amb Ibars. Així, ha defés davant el tribunal la professionalitat de la seua antiga col·lega en el govern valencià i ha emmarcat la contractació d'Orange Market per a fer una Guia de la Comunicació com "una empresa més de València".

Cas Gürtel

També et pot interessar