Unides Podem proposa bonificar un 14% el preu de la cistella bàsica d'aliments
La formació morada demana més control dels preus i multes als supermercats que s'aprofiten de l'ajuda per a elevar beneficis; la ministra d'Hisenda veu "inviable" la mesura
Tot i que el preu dels aliments ha començat a moderar-se lleugerament al gener gràcies a la rebaixa de l'IVA, la inflació que pateixen aquests productes continua totalment descontrolada. A la Comunitat Valenciana és del 15,9%, sols una dècima menys que al gener i mig punt per damunt de la taxa estatal (15,4%). A parer d'Unides Podem, les mesures del govern espanyol per a compensar l'escalada de preus es queden curtes i, davant la negativa del PSOE —soci en la coalició— a limitar els dels productes de primera necessitat, proposa ara una nova iniciativa. En concret, la formació dirigida per Ione Belarra vol bonificar al 14,4% una cistella bàsica d'aliments amb fons públics, per a abaratir-los i que costen al consumidor com el febrer del 2022, abans que esclatara la guerra d'Ucraïna.
Fonts d'Unides Podem expliquen que el que es planteja és seguir el mateix model que es va aplicar als carburants: un descompte que es faria efectiu en pagar en caixa i que apareixerà reflectit al tiquet. Calculen que aquesta mesura, que justifiquen perquè l'encariment dels aliments es produeix a un ritme superior a l'IPC general, tindria un impacte notablement major en les llars amb rendes baixes, justament perquè són les que destinen més part de la renda a pagar l'alimentació. Segons la formació morada, la subvenció reduiria el preu de productes com la llet, l'oli, els ous, la carn, el peix, les fruites o el pa.
La formació morada planteja també que l'Agència d'Informació i Control Alimentaris monitore els preus amb caràcter setmanal, amb especial atenció a les grans superfícies, i impose multes si les empreses aprofiten la bonificació estatal per a augmentar els marges de benefici. En cas d'infracció reiterada, la consideració passaria a ser similar a la d'un delicte fiscal.
Finalment, i a mitjà termini, demana millorar la llei de cadena alimentària i establir una comissió de regulació i control de preus, amb la finalitat de millorar la transparència i elaborar recomanacions per a regular preus en sectors estratègics. En aquest cas, Unides Podem no vincula la proposta a la creació d'un impost als guanys extraordinaris (sobre el 33% dels beneficis) a les grans cadenes de distribució, com sí que va fer al gener.
La ministra d'Hisenda veu "inviable" la mesura
Pocs minuts després de fer-se pública la iniciativa, la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha deixat caure que li sembla "inviable". Preguntada per l'assumpte durant una entrevista en TVE, és la primera veu que s'hi ha pronunciat al respecte des de la branca socialista del govern espanyol. Montero ha assenyalat que "qualsevol proposta que es vulga posar sobre la taula ha de ser viable" i poder tindre aplicació i no llançar-se "simplement per al debat polític".
En aquest sentit, la ministra ha defensat que la mesura "més viable" per a alleujar les butxaques de la ciutadania davant l'encariment dels aliments és la que finalment s'ha aplicat: la rebaixa o supressió de l'IVA a determinats productes, complementada amb l'ajuda de 200 euros a famílies amb rendes inferiors a 27.000 euros. Precisament, ha avançat que durant les primeres 24 hores s'han registrat 570.000 sol·licituds per a cobrar aquesta subvenció. La responsable d'Hisenda espera que l'abonament no es demore molt i puga efectuar-se "quasi de manera automàtica", una vegada comprovat per part de l'Agència Tributària que es compleixen els requisits.
Precisament per a abordar la pujada incessant dels preus en els aliments hi ha prevista una reunió de l'Observatori de la Cadena Alimentària. El fòrum, presidit pel ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, aglutina tots els representants del sector: agricultors i pescadors, indústria i distribució (supermercats).