Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Unides Podem reclama posar un límit a les hipoteques variables de menys de 300.000 euros

Suggereix que la mesura es mantinga un any i es prorrogue en períodes successius de sis mesos, fins que l'euríbor se situe per davall de l'1,5%

La gran banca espanyola va obtindre un benefici conjunt rècord de 20.850 milions el 2022, un 28% més que el 2021 / Arxiu

Unides Podem ha tornat a proposar aquest dilluns al PSOE que es fixe un límit del 0,1% al diferencial sobre l'euríbor de totes les hipoteques de tipus variable amb quantia inferior als 300.000 euros, i que s’aplique durant un any. La formació, a més, ha suggerit que la mesura es puga prorrogar en períodes successius de sis mesos, fins que l'euríbor se situe per davall de l'1,5% durant tres mesos consecutius. Actualment, supera el 3%.

Amb aquest límit, la formació assegura que es garanteix que "cap contracte hipotecari afectat pel límit produeix pèrdues per al banc", sinó que "redueix els beneficis al mínim durant el període previst".

Podemos reprén aquesta proposta després que les ministres de Treball i de Drets Socials, Yolanda Díaz i Ione Belarra, respectivament, reclamaren la setmana passada la congelació de les hipoteques davant els beneficis rècord que van presentar les principals entitats financeres espanyoles.

Adicae demana a la CNMC que intervinga un "mercat hipotecari viciat"

Per la seua banda, l’associació de consumidors Adicae ha demanat des del seu perfil de Facebook a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que intervinga "davant un mercat hipotecari viciat". Segons han assegurat al seu comunicat, "la banca està fixant el preu a les hipoteques de manera que amenaça la competitivitat del mercat".

"El 97,4% de les clàusules sòl que han estat jutjades en els últims deu anys s'han considerat abús al consumidor. No obstant això, l'embós judicial acumula més de 200.000 demandes sense resolució", han denunciat. Per aquest motiu, l’associació ha exigit "mesures de liquidació immediata per a aquests casos".

La gran banca espanyola, amb beneficis rècord

La polèmica arranca a partir de la comunicació dels milionaris beneficis que han registrat les entitats financeres. La gran banca espanyola (Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja) va obtenir un benefici conjunt rècord de 20.850 milions en 2022, la qual cosa suposa un 28% més que el 2021, una vegada descomptats els impactes extraordinaris. Després d'aquests resultats, les entitats hauran d'abonar més de 1.100 milions pel nou impost que va aprovar el govern per al sector.

Davant aquesta situació "d'espoli financer de davall cap amunt", Unides Podem considera que la tasca de qualsevol govern progressista passa per "revertir la situació, restaurar la justícia social i reparar els estralls que aquesta dinàmica extractiva provoca sobre el consum i, per tant, sobre el creixement econòmic".

En aquest sentit, considera que el codi de bones pràctiques sobre préstecs hipotecaris impulsat per l'executiu i el sector bancari és "del tot insuficient", pel fet que el seu abast serà "enormement limitat".

També et pot interessar