Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Urtasun crearà una Direcció General de Drets Culturals per a lluitar contra la censura

El ministre de Cultura ha defensat la necessitat "urgent" de protegir l'aragonés i l'asturià, que no són llengües cooficials però "estan reconegudes pels seus estatuts d'autonomia"

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, durant la compareixença en la comissió de cultura del Congrés dels Diputats / Eduardo Parra / Europa Press

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha anunciat aquest dilluns que crearà una Direcció General de Drets Culturals per a lluitar contra la censura.  "La creació i producció cultural pateix un moment històric de canvi, en el qual la censura i la ingerència política guanyen terreny en la gestió cultural pública", ha afirmat. Segons ha avançat, aquesta nova Direcció acompanyarà "qualsevol creador, autor o col·lectiu l'activitat dels quals haja sigut esborrada o censurada de l'espai públic".

Urtasun ho ha anunciat durant la compareixença, a petició pròpia, en la comissió de cultura del Congrés, on ha desenvolupat les línies de treball del seu ministeri per a aquesta legislatura. "Es tracta de desenvolupar accions concretes i mesures específiques que generen les millors condicions possibles, perquè els projectes culturals puguen desenvolupar-se i perquè la ciutadania puga gaudir d'una vida cultural plena, l'exercici de la qual no pot restringir-se mitjançant cap mena de censura prèvia", ha afegit.

Com a part d'aquest procés, Urtasun ha assenyalat la necessitat "urgent" de "protegir també dues llengües minoritàries", l'aragonés i l'asturià, que no són cooficials, però "estan reconegudes pels seus estatuts d'autonomia i han de ser protegides".

A més de la defensa contra la censura, ha esmentat la promoció de "condicions dignes per al treball cultural", interconnectar l'educació amb la cultura, i garantir l'accés als recursos i les oportunitats culturals de tota la ciutadania, "independentment del seu origen". Per aconseguir aquest últim objectiu, ha avançat que activarà un programa d'acció cultural per barris i en zones desfavorides d'Espanya, per a "garantir la distribució equitativa de recursos" i l'accés "en tot el territori, tant al gaudi com a la creació i producció cultural".

Visibilitzar les comunitats d'on provenen els béns exposats als museus

Urtasun ha assenyalat que el seu Ministeri s'enfronta a diversos reptes, com "superar un marc colonial, ancorat en inèrcies de gènere o etnocèntriques" que han "llastat la visió del patrimoni, de la història i del llegat artístic". Per tant, ha anunciat que hi haurà un "procés de revisió" de les col·leccions de museus estatals, un model que ja s'ha aplicat anteriorment en el Museu Nacional d'Antropologia i el Museu d'Amèrica, on "es treballa a visibilitzar i reconéixer la perspectiva de les comunitats i la memòria dels pobles dels quals procedeixen els béns exposats".

La legislació, amb moltes aprovacions pendents

En l'àmbit legislatiu, Urtasun ha anunciat que s'abordarà una nova llei de patrimoni, desenvoluparà la llei de l'Inaem i reformarà la llei del Cinema. Aquesta última es publicarà en les pròximes setmanes amb l'objectiu que culmine la seua última fase del debat parlamentari. També es crearà un pla d'igualtat per a la cultura i es potenciarà el que ja existeix en l'Observatori d'Igualtat en la Cultura.

A més, ha assegurat que prestarà més atenció a les mesures fiscals de l'Estatut de l'artista i culminarà la revisió del catàleg de malalties professionals específiques del sector artístic.

D'altra banda, durant la seua intervenció ha dit que es posarà en marxa una biennal de cultura de futur climàtic.

El ministre també ha dedicat part de la intervenció a la intel·ligència artificial, i l'ha qualificada de "desafiament". "Cal garantir que siga una eina al servei dels treballadors culturals, que facilite processos de treball de fàcil automatització i que permeta, si així es desitja, alliberar camps per a crear més i millor", ha afirmat.

També et pot interessar