Els vaixells amb aigua per a Catalunya eixirien de Sagunt el mes de juny
El cap del Consell, Carlos Mazón, ha demanat que es garantisca que “no hi haurà cap afecció sobre la costa valenciana per l’excés de salmorra”
La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha assegurat que Catalunya podrà disposar des del principi de juny de l'aigua de la dessalinitzadora de Sagunt (Camp de Morvedre) "si resulta necessari" per a garantir els recursos hídrics en vista de la sequera.
Així ho ha expressat aquest dilluns en roda de premsa a la Conselleria d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, després de reunir-se amb el conseller David Mascort per a analitzar la situació de sequera a Catalunya, on han abordat l'ampliació de la dessalinitzadora de Tordera (Girona) i la construcció de la de Foix (Barcelona) amb 500 milions d'euros a través de fons europeus.
Aquest dissabte, la ministra va comunicar al president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, la intenció de portar aigua en vaixells des de la dessalinitzadora situada a Sagunt fins a Catalunya, per a pal·liar així l'escassetat de recursos hídrics en aquesta última, una solució que veu com la que és "tècnicament més senzilla i més viable".
Dubtes sobre l'afecció a la costa valenciana
El cap del Consell ha remarcat aquest dilluns des de València que no negaran l’aigua "a qui en el seu dia sí que ens la va negar, perquè sobre la revenja no es pot construir res". Així, ha defensat el principi de solidaritat territorial a Espanya, alhora que ha recordat que el camp valencià “agonitza de set”.
Mazón ha demanat que es garantisca que “no hi haurà cap afecció sobre la costa valenciana per l’excés de salmorra” i ha exigit que se’ls comuniquen els càlculs fets al respecte i el rigor tècnic de l'operació.
Sagunt, a favor de ser una solució transitòria
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha defensat aquest dilluns la solidaritat no entre territoris, sinó entre persones, i està d'acord que la ciutat puga ser part de la solució transitòria a la sequera, de la mateixa manera que esperaria el mateix en cas de necessitat.
La planta, de propietat estatal i que funciona al 10% de la seua capacitat, en té per a una producció diària de 22.900 metres cúbics i diversos ramals de distribució. Un d'ells, el del port de Sagunt, té capacitat per a traure'n un terç, segons ha explicat aquest dilluns la directora de la dessalinitzadora saguntina d'Acuamed, Mariola Durà, en una visita dels mitjans de comunicació a les instal·lacions.
Segons ha apuntat Durà, la planta de Sagunt està "molt accessible" a un port que "no està lluny" de Catalunya, encara que té menor capacitat que altres que se situen a més distància o tenen un accés amb vaixell més complicat.