Directes
Ara en la televisió
ZOOM
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Valderrama anuncia una nova unitat d'alerta primerenca en emergències per a avaluar riscos meteorològics

El nou conseller exposa a les Corts el full de ruta per a la legislatura, amb un reforç dels cossos de bombers i la creació d'un Centre d'Investigació en Seguretat i Emergències

El nou conseller d'Emergències exposa les prioritats del seu departament a les Corts, este divendres / José Cuéllar (Corts)

La Generalitat crearà una unitat d'alerta primerenca al Centre de Coordinació d'Emergències ubicat a l'Eliana per a reforçar la prevenció perquè "situacions com les viscudes [el 29 d'octubre] no tornen a ocórrer". Així ho ha anunciat este divendres el nou conseller d'Emergències i Interior en una compareixença a les Corts per a desgranar els reptes que encara té este departament, amb més pes en el nou govern de Mazón, després de la fatídica DANA que ha arrabassat la vida a almenys 223 valencians, ha deixat tres desapareguts i ha qüestionat el sistema actual de protocols de protecció civil.

Segons ha explicat el conseller en la primera intervenció davant de l'hemicicle, la nova unitat d'Emergències analitzarà i estudiarà "contínuament" els possibles riscos meteorològics que puguen afectar la Comunitat Valenciana i disposarà d'eines avançades per al seguiment, avaluació i interpretació d'estos fenòmens. Entre altres aplicacions tecnològiques, ha esmentat específicament la intel·ligència artificial, l'anàlisi del big data i els sistemes d'informació geogràfica, que ajudaran a "prendre decisions més ràpides i precises que contribuïsquen a minimitzar els impactes humans, econòmics i ambientals de qualsevol emergència". "Encara que la informació oficial continuarà depenent d'organismes especialitzats, com l'Aemet o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), creiem que és fonamental reforçar i complementar estes dades. Això permetrà prendre decisions més informades, més ràpides i eficaces en situacions crítiques", ha argumentat.

El del conseller Valderrama és un dels discursos més esperats de la sessió plenària que se celebra hui al Parlament autonòmic, monogràfica perquè els nous integrants del Consell de Carlos Mazón expliquen el full de ruta al capdavant de les respectives conselleries: Marian Cano en Innovació, Indústria i Turisme; Núria Martínez en Justícia i Administració Pública, i el general Francisco José Gan Pampols al capdavant de la Vicepresidència per a la Reconstrucció, el plat fort del dia.

El nou conseller d'Emergències, que agafa el testimoni de la destituïda Salomé Pradas, ha pujat al faristol per a desgranar quines seran les línies d'actuació principals en l'etapa post DANA d'un departament que, per primera vegada, compta amb una conselleria pròpia. Segons ha detallat, l'articularan cinc eixos: la revisió dels sistemes de protecció civil i gestió d'emergències per a adaptar-los als "reptes climatològics del segle XXI"; millorar les condicions dels professionals d'emergències; potenciar la formació en seguretat d'emergències a través de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe) i el Centre d'Investigació en Seguretat i Emergències (CISE), de nova creació; reforç dels cossos policials i l'actualització de la normativa d'espectacles i festejos taurins.

En el capítol de reivindicacions al govern espanyol, Valderrama ha remarcat que reclamarà "de manera urgent" al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que "accelere l'adaptació de les directrius bàsiques a la norma bàsica de Protecció Civil del 2023". També ha insistit en la proposta del president Mazón d'aprovar un pla nacional d'inundacions perquè no considera "admissible que la directriu bàsica d'inundacions d'Espanya siga del 1995 i la d'incendis forestals del 2013". Igualment, ha garantit que el Consell farà una "ferma reivindicació" davant de l'executiu de Pedro Sánchez perquè duga a terme "sense retard" les obres per a rebaixar el risc d'inundacions que té encomanades la CHX "des de fa molts anys" i que, segons ell, "haurien pogut evitar molts dels danys patits". Paral·lelament, ha garantit que no hi haurà "ni un sol municipi sense un pla d'actuació en cas d'emergències i catàstrofes naturals" i ha promés "noves accions" per a fomentar que eixos protocols estiguen implantats, assajats i practicats.

Reforç dels bombers forestals

El conseller d'Emergències ha afirmat que una de les prioritats que tindrà esta legislatura és la "millora dels recursos humans i materials" dels professionals de les emergències i que, amb este objectiu, ja s'han aconseguit els primers fruits en el servei de bombers forestals de la Generalitat, amb l'acord per a implantar el tercer torn i convertir les catorze unitats de reforç actual en permanents. En total, són 56 unitats les que passaran a tindre un contracte anual, gràcies a una inversió de 14 milions d'euros des de la Conselleria. També es posarà en marxa un pla per a renovar la flota de vehicles.

Nou centre d'investigació i formació

Quant al tercer punt, Valderrama ha manifestat la intenció d'impulsar la preparació dels col·lectius professionals i voluntaris que treballen en l'àmbit de la seguretat i les emergències a través de l'Ivaspe, que la Generalitat pretén convertir en un "centre de referència" tant en formació com en investigació. L'institut obrirà dos noves seus, a Alacant i Castelló, que se sumaran a l'actual de Xest. També es posarà en marxa un nou programa formatiu de prevenció d'emergències, desenvolupat en col·laboració amb la Conselleria d'Educació. I albergarà el nou Centre d'Investigació en Seguretat i Emergències (CISE), que tindrà com a primera tasca encomanada la creació d'un comité d'experts en protecció civil.

Cossos policials, espectacles i bous

El conseller ha assegurat que "vetlarà" perquè tant les policies locals valencianes com la policia de la Generalitat "estiguen dotades de tots els mitjans que siguen necessaris per a garantir la seguretat de la ciutadania". Segons ha dit, serà "contundent" a l'hora de reclamar la cobertura de les vacants dels 500 efectius "tan necessitats" de la unitat adscrita del cos de Policia Nacional i ha anunciat una reforma integral de la llei de coordinació de policies locals.

Finalment, el titular d'Emergències ha anunciat una nova llei d'espectacles públics i un nou reglament de bous al carrer per a adaptar la legislació autonòmica reguladora d'estes activitats "a la realitat actual" i "consolidar-les com un dels motors econòmics i culturals de la Comunitat Valenciana".

Crítiques de l'oposició

Els retrets per la resposta de la Generalitat davant de la DANA han plogut tant des de la bancada esquerra, on seuen PSPV i Compromís, com des de la dreta, on està Vox, encara que este partit ha dirigit també les crítiques cap al govern espanyol. La diputada socialista Alicia Andújar ha qualificat de "fracàs" la gestió de Pradas com a antecessora al capdavant d'Emergències, i ha dit amb ironia que espera que Mazón "haja encertat" esta vegada amb el nomenament perquè Valderrama "té el dubtós honor de ser el tercer conseller en quinze mesos". També ha criticat l'anunci de la unitat d'alerta primerenca perquè, com ha advertit, és un sistema que "ja està previst i funcionant" en el pla territorial d'emergències que va elaborar el Botànic. D'altra banda, ha qüestionat "quantes vides s'haurien salvat si Mazón no haguera anat al Ventorro" i ha celebrat que la Fiscalia es mostre a favor d'investigar la seua gestió de la DANA.

Des de Compromís, Jesús Pla ha exigit "diligència" al conseller i li ha recriminat que haja fet una intervenció "com si les eleccions hagueren sigut fa uns mesos". Ha subratllat que el Consell tenia "obligació" d'haver posat ja en marxa totes les mesures a què s'ha referit en l'exposició i s'ha preguntat "què diria" l'exconsellera Elisa Núñez, de Vox, sobre la gestió del PP en Emergències. El parlamentari Joaquín Alés, de Vox, ha urgit a "estudiar amb deteniment tots els errors comesos" el 29 d'octubre i ha preguntat "quines errades concretes reconeix" el Consell, però paral·lelament ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de convertir la catàstrofe en "una oportunitat" política per a "atacar" i "posar en problemes" Mazón perquè la Generalitat "la governa el PP".

En la rèplica, Valderrama ha agraït l'"aportació" del seu exsoci del govern, ha "arreplegat el guant de les seues crítiques" i ha manifestat que espera "dialogar i construir" un nou sistema d'emergències "robust". No obstant això, ha retret a Compromís que s'hagen convertit en un "satèl·lit" del PSPV i els ha acusat de fer "tacticisme polític", mentre que als socialistes els ha preguntat si el govern d'Espanya "va estar a l'altura del que necessitava València". Finalment, ha lamentat els "insults, el to bast i la manipulació" de l'esquerra, a la qual ha acusat d'intentar "utilitzar el sofriment de la gent" amb la DANA.

DANA 2024

També et pot interessar