Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

València aprova el protocol contra la violència sexual en l'oci

El text, que detalla com previndre, detectar i actuar davant d’aquests casos, ha sigut consensuat amb el sector de l'oci i l'hoteleria

La regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, durant la reunió amb els representants de l'oci i l'hoteleria / Foto: Ajuntament de València / Vídeo: À Punt NTC

El protocol contra la violència sexual en espais d'oci i entreteniment de València, aprovat aquest divendres en la junta de govern local i consensuat entre l'administració i el sector de l'oci i l'hoteleria, prima l'atenció a l’agredida davant la persecució del delicte o de l'agressor i el respecte a la capacitat de decisió i a la intimitat de la víctima.

Així mateix, estableix instruccions per a la prevenció i la detecció d'aquests i també sobre com actuar. Concretament, detalla com actuar davant diferents situacions com l'assetjament sexual sense o amb vulnerabilitat química, i l'agressió sexual o la violació. Recull també els recursos als quals s'han de derivar les persones afectades.

Davant l’allau de denúncies per part de dones d’assetjament i agressió sexual, submissió química i punxades en locals d’oci l’estiu passat, el Ministeri d’Igualtat va firmar amb el sector de l’oci nocturn un conveni per a elaborar un protocol amb les pautes bàsiques a seguir en cas d'agressió sexual a una discoteca. Però a principis de 2023 els locals d’oci denunciaren que encara no en sabien res de l’esmenat document.

Per la seua banda, l’Ajuntament de València ha desenvolupat el protocol "Ací actuem", que detalla com actuar davant d’una situació d’agressió o assetjament sexual en locals d’oci. La redacció del protocol va arrancar al gener. La delegació d'Igualtat i Polítiques de gènere i LGTBI va elaborar un primer esborrany que va ser difós entre les entitats del sector de l'oci i entreteniment, perquè realitzaren les seues aportacions, propostes i suggeriments. El sector de l’oci i l’hoteleria ha mostrat en el seu suport al text aquest dijous en una reunió amb la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, i, finalment, el document ha sigut aprovat per la junta de govern local aquest divendres.

El contingut s'aplicarà en salons de festa, discoteques, establiments hotelers o de restauració, festivals, centres comercials, sales de cinema, casinos o sales de joc, entre altres enclavaments, situats en la capital valenciana i les pedanies.

El text indica en els principis guia que en cas que es detecte o es presencie una agressió, l'actuació prioritària ha de ser l'atenció a l’agredida i no la persecució del delicte o de l'agressor. No obstant això, apunta que és molt convenient poder identificar l’agressor en la mesura que siga possible per a actuacions posteriors com la denúncia de la víctima, que haurà de comptar amb un presumpte autor perquè puga prosperar.

Igualment, planteja que cal assegurar-se que l’agredida reba l'atenció adequada i que en cas d'agressions o violacions no es quede sola en cap moment llevat que ho demane. A més, considera imprescindible respectar la seua capacitat de decisió, exposa que cal fer tot el possible perquè reba la informació necessària i l'assessorament correcte, i detalla que cal tindre en compte sempre que l'última decisió l'ha de prendre ella, fins i tot quan semble incomprensible.

Així mateix, insta a evitar les mostres de complicitat amb l'agressor i destaca la importància de mostrar-hi un rebuig clar. A més, recull que es respectarà la intimitat de l’agredida, però també la presumpció d'innocència de l'agressor i detalla que és recomanable no donar informació que no procedisca de fonts fiables i objectives ni fer córrer rumors sobre agressions o denúncies d'agressió.

En les instruccions que s'ofereixen per a l'actuació es diferencia entre com cal respondre davant d'un assetjament sense o amb vulnerabilitat química. Sobre aquests últims casos indica que cal buscar els seus acompanyants, assegurar-se que no es queda sola ni se'n va sola i avisar, si és necessari, els serveis d'emergència.

València Violència masclista

També et pot interessar