Els pisos turístics i el problema de l'habitage centren el primer debat sobre la ciutat de València de Catalá

En esta sessió extraordinària intervé la primera regidora i els portaveus dels grups municipals, així com representants d'entitats socials i veïnals

Catalá intervé en el plenari municipal, este dilluns
Catalá intervé en el plenari municipal, este dilluns / Ajuntament de València
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de setembre 2024 - 09:43 Actualitzat: 16 de setembre 2024 - 21:22

L'Ajuntament de València celebra este dilluns, 16 de setembre, el debat sobre l'estat de la ciutat, el primer de la legislatura actual i de la popular María José Catalá com a alcaldessa. El 2023 no es va convocar este ple, que sol celebrar-se després de l'estiu, perquè el maig d'aquell any va haver-hi eleccions municipals que derivaren en el canvi de govern que va desbancar Joan Ribó (Compromís) i va portar Catalá a l'alcaldia. La sessió arriba envoltada per les crítiques dels partits de l'oposició, el PSPV i Compromís, que han recriminat a la regidora popular que l'ha convocat "a correcuita" per a fer-lo coincidir amb un altre ple monogràfic que hi haurà a continuació sobre "la condemna per corrupció en el PP de València", a petició de la coalició valencianista.

Tant el PSPV com Compromís posen el focus en la proliferació dels pisos turístics com un dels assumptes sobre els quals incidiran més en la sessió, en considerar que les polítiques promogudes per l'actual equip de govern, que ha plantejat una moratòria d'almenys un any en les llicències, són insuficients. "València no pot suportar ni un sol apartament turístic més", ha resumit la portaveu del partit taronja, Papi Robles, abans d'entrar en el ple. En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu socialista, Borja Sanjuán, partidari de "prohibir-los tots". Compromís i el PSPV coincideixen a anar un pas més enllà de la suspensió temporal de llicències per a prohibir els habitatges d'ús turístic "totalment i definitivament", així com augmentar les inspeccions per a perseguir els irregulars i "tancar-los immediatament". Igualment, els dos partits han acusat l'alcaldessa popular de fomentar l'especulació.

L'últim debat sobre l'estat de la ciutat celebrat al consistori del Cap i Casal per a analitzar la situació de la capital valenciana va tindre lloc el 2022, quan encara tenia Ribó la vara de comandament i el govern local estava conformat per Compromís i el PSPV-PSOE. En l'actualitat, l'executiu local és una coalició entre el PP i Vox. Esta sessió és un ple de caràcter extraordinari que comença a les 10:00 hores i que s'ha convocat abans de la sessió plenària ordinària de setembre. Hi intervé la persona que ostenta l'alcaldia i els portaveus dels grups municipals, així com representants d'entitats socials i ciutadanes.

La sessió es desenvoluparà segons contempla l'article 56 del reglament orgànic del ple, que especifica que el debat ha de dur-se a terme durant el tercer quadrimestre de l'any, tret d'aquells exercicis en els quals s'hagen celebrat comicis locals, com el 2023. És l'alcaldessa qui obri la jornada, i sense límit de temps donarà compte de l'acció del govern i de les propostes en les quals treballa per a l'any vinent, segons ha informat el consistori.

A continuació, poden intervindre representants d'associacions cíviques, entitats socials, veïnals i ciutadanes que hagen sol·licitat participar en el debat sobre l'estat de la ciutat per a plantejar, durant un màxim de cinc minuts, propostes o suggeriments sobre la gestió municipal. Seguidament, prenen la paraula els portaveus de cada grup municipal —el PP i Vox, socis del govern, i Compromís i el PSPV, en l'oposició—. Parlen en orde de menor a major representativitat i en dos torns: el primer de quinze minuts i el segon de huit. La primera regidora tancarà cada ronda d'intervencions, també amb torns de la mateixa durada.

Catalá ha assenyalat que durant este ple la corporació local analitzarà, des del punt de vista de cada grup municipal, la situació de la ciutat i el funcionament de l'Ajuntament, segons la mateixa font. La responsable municipal assegura que es tracta d'"un debat important en el qual el govern local donarà compte dels èxits aconseguits i plantejarà reptes pendents".

Abans d'entrar en l'hemicicle, el portaveu de l'executiu municipal, Juan Carlos Caballero (PP), ha exposat les prioritats de l'equip de Catalá per a abordar en el debat, entre d'altres el de l'habitatge. "Un dels problemes més urgents que pateix la ciutat", generat, ha dit, pels partits que ara estan en l'oposició. El govern de coalició PP-Vox arriba a la sessió celebrant un any en el poder i es presenten com els alliberadors de "huit anys nefastos de gestió", en referència a l'anterior executiu de Compromís-PSPV, que tenien la ciutat "paralitzada, en decadència i sense ambició".

Des del soci de govern, Vox, el portaveu municipal, Juan Manuel Badenas, ha reivindicat amb satisfacció el paper del seu partit en el gabinet liderat per Catalá perquè, ha dit, han introduït polítiques que hagueren sigut impossibles si ells no hagueren estat dins. "Hem aconseguit que l'Ajuntament de València es llevara complexos de la supèrbia esquerrana plantejada pel govern del Rialto" ha dit, en referència a l'executiu anterior.

L'Ajuntament de València mantindrà els honors i distincions concedits a Barberá

També este dilluns, el Partit Popular i Vox han votat en contra de la moció presentada per Compromís en la qual demanava que es retiraren els honors i distincions a l'exalcaldessa Rita Barberá després de la sentència ferma que condemna el PP local per corrupció en el cas Taula.

Els grups municipals de Compromís i el PSPV han retret a l'alcaldessa de València, María José Catalá, que haja fet coincidir el debat d'esta moció amb la celebració de matí del ple extraordinari sobre l'estat de la ciutat, organitzat així "en funció del seu interés personal".

La portaveu municipal de Compromís, Papi Robles, ha reclamat al PP que "demane disculpes", "retire tots els honors" concedits a l'exalcaldessa Rita Barberá i "no torne a obrir les portes a la corrupció".

Entre estos honors figura la declaració d'alcaldessa vitalícia i el nom del pont de les Flors, que va ser rebatejat, concedits a instàncies de Catalá amb el suport de Vox.

També et pot interessar

stats