València demana que els Gay Games siguen d'interés excepcional amb els vots de PP, PSOE i Compromís i el no de Vox
Els populars asseguren la celebració de l'esdeveniment, mentre que els seus socis al govern local consideren que "no tenen repercussió" i que suposen una "discriminació"
L'Ajuntament de València demanarà al govern espanyol que declare els Gay Games, que se celebraran en la ciutat en 2026, com un esdeveniment esportiu d'interés públic excepcional. Així s'ha decidit aquest dimarts en el ple ordinari de novembre, amb els vots a favor del Partit Popular i els dos partits de l'oposició, Compromís i PSPV. En canvi, els socis de govern dels populars, Vox, han votat en contra.
En el debat i votació d'aquest punt de l'ordre del dia, l'executiu local que presideix María José Catalá s'ha dividit, atés que el PP ha donat suport a la cita esportiva i ha assegurat el pressupost per al seu desenvolupament. Mentrestant, el portaveu de Vox, Juanma Badenas, l'ha rebutjada i ha considerat que "no té cap mena de repercussió" i que "no s'ajusten a l'ordenament espanyol" perquè "comporta una discriminació positiva enfront d’aquells que tenen una tendència sexual no homosexual".
Està previst que els Gay Games se celebren a València el juny de 2026 i que durant deu dies hi haja competicions de 37 esports i 20 esdeveniments culturals repartits pels barris i els districtes del Cap i Casal. Per a aquesta cita esportiva s'esperen l'arribada a la ciutat d'entre 13.000 i 15.000 esportistes i prop de 100.000 visitants. A més, s'estima que aquesta convocatòria tindrà un impacte turístic que superarà els 100 milions d'euros.
La declaració d'aquesta competició com a esdeveniment d'interés públic excepcional fomentaria la col·laboració privada perquè proporcionaria incentius fiscals a les empreses valencianes que participaren, ha precisat el consistori. L'Ajuntament ha detallat també que els Gay Games són "una de les competicions esportives i culturals més importants del món" que se celebren cada quatre anys des de 1982 i que "reuneixen esportistes i aficionats al voltant de principis com la diversitat, la participació, la inclusió i la superació personal".
Badenas ha afegit que "aquells que veritablement s'enriqueixen" dels Gay Games "no són els ciutadans sinó l'organització, traient profit de la tendència sexual de les persones". Així mateix, ha considerat de nou que si són un esdeveniment per a tots la seua "denominació no és adequada", ja que "no hauran de ser Gay Games, sinó només Games".