El veïnat de la Malva-rosa torna a reclamar al carrer un pla integral per a les Casetes Rosa

Més de 200 persones s'han congregat en "els quatre cantons" per a protestar per la degradació del barri i el narcotràfic que s'hi ha establit

Protesta del veïnat de la Malva-rosa de València, aquest divendres
Protesta del veïnat de la Malva-rosa de València, aquest divendres / Europa Press

El veïnat del barri de la Malva-rosa, a València, ha tornat a xafar el carrer aquest divendres per a reclamar al govern local un pla integral destinat a rehabilitar les Casetes Rosa i un barri lliure de droga. "Apostem per un barri digne i inclusiu, i per això cal abordar el problema central, impulsar un pla integral per a les Casetes Rosa, combatre les màfies del mercat de la droga que esclavitza persones i degrada el barri", resa la convocatòria de la protesta, convocada per l'associació Amics de la Malva.

Més de 200 persones s'han congregat en un punt conegut com "els quatre cantons", un lloc emblemàtic al barri perquè va ser escenari fa 31 anys d'una tensa càrrega policial contra el veïnat que protestava, ja aleshores, per la degradació de la Malva-rosa. Amb el lema "O eixim al carrer o anirem a pitjor", els residents s'han mobilitzat en un ambient festiu per un barri "digne" i contra el narcotràfic que, segons denuncien, està assentat en aquesta zona.

Fa un any que l'associació veïnal ha représ les manifestacions per a fer pressió i demanar a l'Ajuntament una intervenció urgent en les Casetes Rosa. Són les mateixes reivindicacions que durant els anys noranta, i en el mateix punt en què va tindre lloc la polèmica càrrega policial del 91. Reconeixen que en l'últim any s'han produït avanços i que el consistori ha escoltat les reivindicacions del col·lectiu. S'ha aconseguit, per exemple, que alguns solars ja no siguen descampats buits i estan pendents de la inauguració d'un centre cívic municipal. No obstant això, insisteixen que el problema central del barri no s'acaba d'abordar i que la degradació continua a les Casetes Rosa.

"Entenem la dificultat d'un pla integral complex com és el de les Casetes Rosa. Però s'ha de començar. Haurà de ser urbanístic, social, d'infraestructures, i no serà fàcil", assenyala el manifest. De moment, l'Ajuntament va encarregar el mes de juliol un informe per a recopilar "bones pràctiques" en àrees urbanes espanyoles "similars" a les Casetes Rosa. Un document que, junt amb la celebració d'unes jornades tècniques que no s'han concretat encara, servirà de full de ruta per a "diagnosticar i proposar solucions als problemes urbanístics i socials" que pateix aquesta zona, apuntava la Regidoria d'Urbanisme.

El veïnat reclama prendre part activa en el futur pla, que segons defenen ha de tindre diverses vessants: social, educativa, sanitària i urbanística. "Volem llevar la imatge de la Malva-rosa associada a la degradació", ha afirmat Pau Díaz, portaveu de l'Associació Amics de la Malva. I llança un avís: el veïnat està "orgullós" de viure en aquest barri i no pensa fugir.

També et pot interessar

stats