Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Vicent Mascarell, (PSPV): "No renunciem al fons d'anivellament, però no pot ser l'única solució"

El secretari d'organització del PSPV qüestiona la Plataforma pel Finançament Just com a canal de reivindicació entre acusacions al PP d'estar instrumentalitzant-la

Veu o escolta l'entrevista completa al secretari d'organització del PSPV, Vicent Mascarell, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El PSPV dona per trencat el consens sobre el finançament i posa en quarantena la plataforma compartida per agents socials i partits polítics que ha canalitzat les reivindicacions valencianes al govern espanyol. El secretari d'organització dels socialistes valencians, Vicent Mascarell, ha acusat el president Carlos Mazón d'haver instrumentalitzat la Plataforma pel Finançament Just "per a fer-se una foto reivindicativa contra Pedro Sánchez", en vespres de la reunió del cap del Consell a la Moncloa. "Ahí el PSPV no entrarà", ha advertit Mascarell en la ràdio d'À Punt. A la pregunta de si considera morta la plataforma, ha contestat que "en la mesura que es deixe instrumentalitzar, o el senyor Mazón pretenga utilitzar-la, efectivament perd el seu objectiu i la raó de ser".

Divendres el PSPV va renunciar a mantindre la petició d'un fons d'anivellament transitori, mentre es reforma el model de finançament, des de la plataforma, un canvi de postura que pel qual ha rebut crítiques d'haver-hi trencat el consens. Este fons era un dels tres acords de mínims sobre els quals hi havia consens entre tots els membres, juntament amb l'exigència de la condonació del deute —que el PP planteja ara com un tot o res— i la petició d'un nou model de finançament més just per a l'autonomia, que en l'actualitat rep menys diners dels que li pertoquen.

"No renunciem al fons d'anivellament, però no pot ser l'única solució", ha matisat Mascarell en Les notícies del matí. El secretari d'organització del PSPV passa la pilota al PP, que considera que ha de concretar l'anivellament que vol, tenint en compte la diferència d'interpretació d'este fons en les autonomies on governa. Considera també que la situació ha canviat des del moment en què el PP demana més finançament alhora que està abaixant impostos a les rendes més altes.

No renunciem al fons d'anivellament, però no pot ser l'única solució

"El finançament no és una paraula, són accions que ens porten a un costat o a un altre. Més diners per a què? Per a rebaixar impostos als rics, per a retallar serveis públics?", s'ha preguntat Mascarell. El socialista ha destacat que el consens polític no s'ha trencat en la plataforma, sinó abans, per este canvi de paradigma, i ha subratllat com a evidència les posicions discordants dels partits i la impossibilitat d'aprovar declaracions sobre el finançament en votacions recents a les diputacions provincials.

Pel que fa a la reunió de divendres de Mazón amb Sánchez a la Moncloa, Mascarell considera que "s'ha perdut una oportunitat" pel fet d'anar amb altres reivindicacions sota el braç, en referència al document de 56 propostes del Consell.

Mazón ha perdut una oportunitat divendres. Quan et cita el president a parlar de finançament a la Moncloa has de jugar la partida

"Les batalles s'han de donar quan i on toca. Anar amb altres coses és perdre una oportunitat. Quan et cita el president del govern [espanyol] a parlar de finançament has de jugar la partida. I els valencians tenen molt a guanyar, perquè pitjor no podem estar. Perquè 56 propostes i no 106? Si et cita a parlar de finançament, has de parlar de finançament, però l'element de confusió és una senya d'identitat de Mazón", ha raonat als micròfons d'À Punt.

A Mazón li ha demanat que actue a Madrid com el president dels valencians i no siga un delegat de Génova [la seu del PP nacional]: "Fa seguidisme de Génova sense tindre necessitats. Dedica més esforços a fer de cap de l'oposició a Pedro Sánchez que a exercir de president, eixe és el problema. Que hi vaja, però com a president dels valencians, no com a tiktoker ni cap de l'oposició".

Reforma del finançament