Vicent Soler: "A pitjor no podem anar. Cal aprofitar l'oportunitat que ens ha obert el finançament singular de Catalunya"
L'exconseller d'Hisenda amb el Botànic defén la participació en la comissió d'experts convocada per Catalunya contra les crítiques "tavernàries" del Consell de Mazón
El dimarts 29 d'octubre el catedràtic d'economia aplicada i exconseller d'Hisenda amb el Botànic, Vicent Soler, participarà en la primera reunió del grup de veus expertes convocades per la Generalitat de Catalunya per a abordar el nou "finançament singular" per a l'autonomia. En declaracions a la tertúlia d'À Punt ha insistit a defendre la seua participació, malgrat les crítiques del Consell, que l'ha acusat de "traïdor", les quals Soler considera "estrambòtiques i tavernàries".
"[El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador] Illa ha formulat una voluntat política de fer compatible la lògica de la singularitat amb la millora del finançament autonòmic per al conjunt (...). Cal aprofitar esta finestra d'oportunitat, perquè ara hi ha almenys la possibilitat d'erosionar l'statu quo, de canviar este sistema [de finançament] que ens ha arruïnat]. A pitjor no podem anar", ha explicat a Les notícies del matí.
Soler considera la controvèrsia infundada i creu que respon a la voluntat d'emprar-la com a artilleria en l'arena política. "S'ha escarotat el galliner ara per Catalunya, però des de fa trenta anys autonomies com Cantàbria tenen un 30% d'ingressos per càpita superiors als dels valencians. On estava el galliner?", s'ha preguntat. "Amb el finançament singular parlem d'una diferència d'un o mig punt, però parlem que en altres el desequilibri ja és de trenta punts". "La pitjor situació per als valencians és l'actual; tot el que siga alterar això segur que ens beneficia", ha insistit.
S'ha escarotat el galliner ara per Catalunya, però des de fa trenta anys Cantàbria té un 30% d'ingressos per càpita superiors
En tot cas, ha recordat que la decisió final ha de passar pel Congrés, la qual cosa considera un hàndicap per a un govern en minoria. Ha subratllat que qualsevol canvi ha de nàixer de l'acord amb el PP i, malgrat l'optimisme que considera natural, veu amb preocupació que el líder de l'oposició estatal siga expresident de Galícia, una de les autonomies beneficiades per l'actual sistema, que perjudica els valencians.
Les crítiques del Consell han sobtat Soler. "Estic que no m'ho acabe de creure", ha dit respecte de les acusacions de "traïdor" de la consellera d'Hisenda Ruth Merino. Al president Carlos Mazón li ha llevat credibilitat perquè "un dia diu una cosa i l'endemà, la contrària". Li ha retret que tant l'ha acusat d'estar al servei dels independentistes com ha dit que Illa els enganyava. "El nostre president parla molt i pensa poc", ha manifestat. No obstant estos retrets, ha assegurat que si Mazón el cita, "acudiria encantat", perquè la condició d'expert està al servei dels interessos valencians.
Mazón parla molt i pensa poc
D'altra banda, Soler ha reivindicat el fons d'anivellament —una compensació per a corregir els desequilibris de finançament mentre es reforma el sistema— que el PSPV ha posat en quarantena, sempre que siga "per a resoldre la inequitat" entre territoris. L'exconseller explica que no hi ha hagut un canvi de posició dels socialistes, sinó més prompte "una tergiversació conceptual" per part dels populars. "De quins fons d'anivellament parla el PP? Del que pactaren les autonomies del PP, per a tots, i no per a les autonomies infrafinançades".
De quins fons d'anivellament parla el PP? Del que pactaren per a tots i no per a les autonomies infrafinançades
El catedràtic també ha defés el creixement del deute durant els governs en què va participar, a fi de garantir uns serveis públics de qualitat malgrat l'infrafinançament. "El deute no és intrínsecament pervers. Allò que és important és en què te'l gastes. No anava a tolerar que tinguérem recursos per sota de la mitjana", ha explicat Soler, que ha advertit sobre la "perversitat" del sistema de finançament actual, que "m'obliga a endeutar-me per a tindre els mateixos serveis que la resta". "Si tinc les mateixes obligacions, per què no tinc els mateixos ingressos?", ha raonat en la tertúlia política del matinal de la ràdio d'À Punt.