Directes
Ara en la televisió
ESCOLA D'INFERMERIA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El vicepresident Barrera encapçala l'ofensiva de Vox al Congrés en defensa dels bous

El partit d'Abascal registra dos proposicions no de llei per a promocionar la tauromàquia, derogar la llei de benestar animal i demanar la tornada de les corregudes a RTVE

Barrera, este dimecres a les portes del Congrés / À Punt NTC

El vicepresident valencià de Vox Vicente Barrera s'ha traslladat este dimecres a Madrid per a posar cara i liderar a l'ofensiva parlamentària anunciada pel seu partit en el Congrés en resposta als "atacs constants" i "l'hostilitat" del govern de Pedro Sánchez. El partit d'ultradreta ha registrat este dimecres en el Congrés dos proposicions no de llei (PNL) per a promocionar esta pràctica, que ells entenen com a "part del patrimoni" i una "expressió profundament arrelada" al país. D'una banda, la primera iniciativa persegueix la difusió de les corregudes de bous en RTVE, la radiotelevisió pública estatal. La segona reclama mesures "per al respecte a la cultura, història i tradició del bou brau".

El número dos del Consell liderat pel popular Carlos Mazón, torero de professió i "taurí", com s'ha definit mateix, ha sigut l'encarregat de presentar estes iniciatives parlamentàries en la capital d'Espanya. En declaracions als periodistes a les portes del Congrés, Barrera ha defensat que els bous "no són de dretes, ni d'esquerres", sinó que són part del patrimoni espanyol i no tenen "cap ideologia ni bandera", com tampoc la té —ha dit— la resta de la cultura. "Després de quaranta anys de democràcia, la cultura del bou ha de deixar de ser la ventafocs i ha de tractar-se en llibertat i igualtat. Si hi ha ajudes públiques, subvencions o reconeixements des de les institucions, ha de participar amb total normalitat" ha opinat.

La parella d'iniciatives registrada este dimecres en la cambra baixa és la resposta de Vox al que consideren una "posició sectària" del Ministeri de Cultura, que recentment va eliminar el Premi Nacional de Tauromàquia. Un guardó, per cert, que la Generalitat ja treballa per a recuperar, en col·laboració amb altres comunitats autònomes com ara Madrid o Extremadura.

En primer lloc, Vox reclama la tornada a RTVE d'emissions vinculades amb la tauromàquia. En l'escrit de la PNL plantegen elaborar un pla de programació per a publicitar esta pràctica tant a Espanya com a l'estranger, la col·laboració publicoprivada amb el sector la lídia del bou brau per a produir continguts "sense cost addicional per a la Hisenda pública", l'emissió de continguts en la televisió "que mostren l'art taurí com a part del patrimoni històric i cultural" d'Espanya i la inclusió de continguts relacionats amb fires taurines més rellevants del país en els informatius de RTVE. "Després del futbol, els bous són l'espectacle de masses més vist pels espanyols" ha justificat Barrera, que ha recordat que la televisió estatal "la paguem entre tots".

Vox també proposa la derogació de la llei de benestar animal aprovada recentment a iniciativa de Podem i promoure l'adaptació de la legislació nacional i autonòmica d'esta norma "respectant les tradicions, la cultura i el maneig tan específic que tradicionalment es realitza en la raça dels bous de lídia, tant en les finques ramaderes com amb els caps de bestiar destinats a espectacles taurins i festejos populars". Igualment, plantegen incloure el coneixement de la criança del bou brau en els plans educatius de l'ensenyament obligatori, desenvolupar mesures per a la conservació i custòdia del material genètic d'estos animals en els centres oficials, i que la venda del bou brau es considere part de l'espectacle cultural per tal que s'incloga en el tipus impositiu del 10% en l'impost sobre el valor afegit (IVA), davant del 21% actual.

Per a acabar, Barrera ha fet referència a la situació d'À Punt, la radiotelevisió pública valenciana, que està pendent d'una reforma legislativa actualment en tramitació a les Corts. La futura norma, impulsada per PP i Vox amb la intenció que siga aprovada abans de l'estiu, reestructurarà l'ens i farà, segons ha remarcat, que "torne a ser plural". El polític i matador de bous no ha concretat si tornaran a emetre's espectacles taurins en À Punt ni quan, però ha deixat clar que este món "entra dins de la pluralitat" que volen instaurar en els mitjans públics valencians i que no només està "en l'arena de la plaça, sinó també en el carrer". I ha lamentat que a pesar que a la Comunitat Valenciana "hi ha més de 8.000 festejos de bous al carrer" s'han silenciat en la televisió.