Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

El Consell aprova d'urgència recórrer contra la llei d'amnistia al Constitucional

Mazón ha assegurat que la norma és una “aberració legislativa” que trenca la seguretat jurídica i que “premia la deslleialtat, l’egoisme i la insolidaritat”

Roda de premsa de Carlos Mazón després del ple extraordinari del Consell / À Punt NTC

El Consell ha aprovat este dilluns, en un ple extraordinari, la presentació en el Tribunal Constitucional d'un recurs contra la llei d'amnistia. La decisió arriba després que el Partit Popular va recórrer, dijous passat, contra la norma en l’alt tribunal.

En la roda de premsa posterior a este ple monogràfic, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha incidit en el fet que han presentat el recurs per a complir el seu “compromís” amb els valencians i les valencianes i amb l’objectiu “d’impedir que hi haja espanyols de primera i de segona”. “Els valencians han de saber que compten amb un Consell que, després d’eixe trencament del principi de legalitat que valida la llei d’amnistia, no es pose en perill ni la igualtat de tracte que mereixen ni les oportunitats que han de continuar tenint. Ni un pas arrere, en nom de cada valencià”, ha sentenciat. 

Sobre la llei d’amnistia, Mazón ha valorat que és una “aberració legislativa” que trenca la seguretat jurídica, que “premia la deslleialtat, l’egoisme i la insolidaritat” i que “fa realitat l’ensonyament dels Països Catalans”. “Vull llançar un missatge clar a aquells que donen alé a l’entelèquia supremacista. Perden tota esperança, ja que no farem un pas arrere en la defensa dels signes identitaris valencians”, ha manifestat. 

Així mateix, el president del govern valencià ha recusat tres magistrats del Tribunal Constitucional per la seua vinculació amb el PSOE. Són el mateix president de l’alt tribunal, Cándido Conde-Pumpido, i també Juan Carlos Campos i Laura Díez. 

La Comunitat Valenciana se suma a la Regió de Múrcia, Madrid i Andalusia, entre altres

Les comunitats autònomes que governa el Partit Popular han decidit esgotar el termini que acaba este dimecres per als recursos d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia. A més de la Comunitat Valenciana, al llarg d’este dilluns han fet públic que han interposat els respectius recursos comunitats autònomes com la Regió de Múrcia, Andalusia, Castella-la Manxa, Cantàbria, Aragó i Madrid. Dimarts ho faran la resta.

Este nou pas es fa després que el 24 d'agost el Consell Jurídic Consultiu (CJC) va donar llum verda al govern valencià per a la presentació del recurs d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia, per considerar que "hi ha arguments suficients" perquè el Tribunal Constitucional s'hi pronuncie.

Cal recordar que la norma es va aprovar amb l'objectiu d'amnistiar tots els implicats en mobilitzacions sobiranistes i independentistes des de l'1 de novembre del 2011, quan encara governava el PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero, fins al 13 de novembre del 2023. Afecta tant els condemnats per la consulta del 9 de novembre del 2014 com els del referèndum independentista del 2017, així com l'arxivament de les investigacions obertes pels disturbis posteriors contra la sentència del Tribunal Suprem.

València Amnistia