Continuen les veus crítiques a l'acord entre el PSC i ERC, mentre Illa acaricia la investidura

Sánchez sosté que l'acord és "bo per a Catalunya i per a Espanya"

L'executiva del PSC es reuneix després de l'acord d'investidura amb ERC i els Comuns / Lorena Sopêna / Europa Press

L'acord del PSC amb ERC per a investir Salvador Illa com a nou president de la Generalitat de Catalunya continua generant diversitat de reaccions i també una gran divisió dins del Partit Socialista.

Entre les veus més crítiques estan les ja habituals, com la del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, qui fa uns dies va qualificar l’acord de "greu atemptat contra la igualtat", en afirmar que "des de l'esquerra" no es pot "emparar ni molt menys protegir" la desigualtat entre autonomies. Però també les d’altres barons, com el president asturià, Adrián Barbón, que han manifestat una contundent oposició al concert català.

“Els interessos d’Astúries estan clars: no a l’eixida de cap comunitat del règim comú, sí a la modificació del règim comú”, va remarcar divendres.

La distància entre alguns presidents autonòmics socialistes i Pedro Sánchez va créixer amb el pacte d'investidura amb Junts i ara sembla fer-ho encara més amb la qüestió del finançament.

No obstant això, el cap de l’executiu espanyol insistia dimecres en l'argument que ja va utilitzar amb l'amnistia i defensava “amb passió” este preacord, que, assegurava “és bo per a Catalunya i és bo per a Espanya”.

Per la seua banda, des del PSPV, la seua secretària general i ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, també ha valorat positivament l’acord en un comunicat.

Mazón planteja un referèndum mentre en Compromís mostren reserves a l’acord

També des dels habituals aliats del PSOE al Congrés hi ha reticències a l’acord. Des de Compromís, soci consistent de Sánchez, la portaveu adjunta a les Corts, Paula Espinosa, va assegurar dimarts que no donarien suport a cap reforma de la llei de finançament si no es resol abans l'infrafinançament valencià.

Al seu torn, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, plantejava dimarts un referèndum a tot Espanya perquè s'hi pronuncie la ciutadania i qualificava l’acord de “colp d’estat fiscal”:

“La Generalitat Valenciana i la Comunitat Valenciana no es pot permetre el luxe d'estar callada davant d'un colp d’estat fiscal”, va recalcar.

Una eventual reforma del sistema de finançament al Congrés necessitaria la majoria absoluta de la cambra, fet que, amb les actuals posicions, no sembla gens fàcil d'obtindre.

La investidura d’Illa, cada vegada més prop

Mentrestant, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i la líder de Comuns, Jéssica Albiach, firmaran este dissabte de vesprada l’acord per a la investidura del líder socialista com pròxim president de la Generalitat de Catalunya. La firma tindrà lloc a les 17:00 hores, a la Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat (Barcelona), segons han informat els dos partits.

També et pot interessar

stats