La decisió de l'Audiència de València entrebanca la tornada d'Oltra a la política

Compromís continua denunciant que es tracta d'un cas de lawfare i demana al govern espanyol que actue

L'instructor torna a processar l'exvicepresidenta i les altres quinze persones investigades "per imperatiu legal" / À Punt NTC

Esta setmana s'han complit dos anys de la dimissió de Mónica Oltra com a vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives a causa de la investigació per un suposat encobriment dels abusos de l’exmarit a una menor tutelada. El 4 d'abril d'enguany, el magistrat instructor va arxivar provisionalment el cas, una decisió avalada per la Fiscalia, però la decisió d'esta mateixa setmana de l'Audiència Provincial de València de reobrir la causa torna a ser un nou revés per a Oltra i complica el seu retorn a la primera línia política. 

L'instructor torna a processar l'exvicepresidenta i les altres quinze persones investigades i ho fa "per imperatiu legal", una fórmula que evidencia la discrepància amb la decisió de la secció quarta. El magistrat reitera que no s'ha acreditat cap indici que des d'Igualtat i Polítiques Inclusives es donaren instruccions per a ocultar els abusos de l'exmarit d'Oltra. La causa seguirà previsiblement amb l'oposició de la Fiscalia, que ja es va mostrar partidària de l'arxivament a l'abril. Fins i tot si el jutge tornara a sobreseure ara el cas, l'escenari més probable és que la secció quarta ordenara definitivament l'obertura del juí oral.

Compromís insta a Sánchez a actuar

Quan es va arxivar la causa de manera provisional a l'abril, des de Compromís va obrir les portes a la tornada d'Oltra si així ho considerava. Ara, eixa possibilitat de retorn immediat d'Oltra es dilueix amb el nou escenari judicial i el partit valencià denuncia que es tracta d'una "persecució política" per tal de frenar l'avanç de les polítiques que defensen. "Probablement hi haurà juí i coincidirà amb una campanya electoral per a fer dany a Compromís i a les possibilitats de les forces progressistes de conformar un govern", va declarar el síndic Joan Baldoví el 9 d'abril en referència als comicis europeus.

Des de Compromís assenyalen ara directament al president del govern espanyol perquè actue contra el lawfare, una estratègia política de la qual Sánchez també ha expressat sentir-se víctima. Arran d'esta apel·lació, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats i secretària general del PSPV-PSOE Diana Morant, ha indicat este dissabte que el Govern d'Espanya "té un compromís amb la regeneració democràtica" i que, en el pròxim mes de juliol, presentarà les primeres mesures "d'una sèrie de propostes del Govern d'Espanya per a lluitar contra la utilització de la justícia de manera antidemocràtica". Morant assegura que l'executiu tindrà com a prioritats la renovació del Consell General del Poder Judicial i la directiva europea sobre els mitjans de comunicació per tal de "garantir la llibertat d'informació de la ciutadania".

També et pot interessar

stats