Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Díaz anuncia un "escut laboral" per a salvar els llocs de treball: ERTO, conciliació i acomiadament prohibit

La ministra de Treball ha assenyalat que totes les normes tindran efectes jurídics “des del dia de la catàstrofe", i la de Sanitat informa que no s'ha detectat cap brot de malalties relacionades amb les inundacions

Yolanda Díaz, este dilluns / EFE/ Chema Moya

Els cinc grups de treball conformats pel govern espanyol i la Generalitat per a afrontar les conseqüències de la crisi desencadenada per la DANA en més de seixanta municipis valencians han començat a funcionar este dilluns. La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha exposat les mesures principals de "l’escut laboral" que impulsarà este departament per als afectats per la DANA a València, similar al de la pandèmia, i que tindrà caràcter retroactiu des del dimarts 29 d'octubre, dia en què va començar tot. Les mesures són l'aplicació d'ERTO de força major, la recuperació del Pla Em Cuida amb reduccions de jornada per a cures o la prohibició d'acomiadament. Ho ha assenyalat Díaz després de reunir-se este dilluns amb el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i les organitzacions sindicals i empresarials valencianes en la seu de la delegació del govern espanyol a València.

"Des del primer minut estem treballant per a avançar i ens posem al servei del poble valencià", ha dit la ministra, abans de llançar un missatge d’unitat entre administracions i amb agents socials i de “tranquil·litat” per a la ciutadania: "Estem ultimant un escut laboral per a resoldre tots i cadascun dels problemes que puguen tindre a la Comunitat Valenciana, per a salvar tot el teixit productiu valencià, directe i indirecte, totes les empreses i tots els llocs de treball afectats, directes i indirectes, i a totes les persones autònomes".

Díaz ha assenyalat que les normes d'este "escut laboral", que s'aprovaran en el Consell de Ministres de dimarts, tindran efectes jurídics des del dia de la catàstrofe", el dimarts 29 d'octubre. A més, ha indicat que les mesures no se circumscriuran als municipis afectats perquè "les activitats productives no depenen del codi postal ni de limitacions geogràfiques". També ha incidit que el més important ara és “protegir la vida” i ha insistit a totes les persones que tenen por de perdre el treball que “estan protegides” i que, si no es respecten les mesures, la inspecció de treball actuarà amb contundència.

Així, ha afirmat que totes les persones que no acudisquen a treballar a causa de les “circumstàncies extremes" i hagen de cuidar persones dependents o gestionar la pèrdua de sa casa, "no perdran salaris ni cotitzacions ni tindran cap represàlia o sanció per no anar a treballar". A més, disposaran de permisos retribuïts no recuperables.

El conseller José Antonio Rovira ha anunciat també que enviaran “personal de Labora i de la Direcció General de Treball a tots els ajuntaments afectats per tal d'ajudar les persones afectades a realitzar el primer tràmit per a la sol·licitud de l’ERTO”.

Mónica García informa que no s'ha detectat cap brot per les inundacions, però insisteix que "cal previndre'ls"

Per la seua part, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha assegurat dilluns que fins al moment no s'ha detectat cap brot de malalties relacionades amb les inundacions provocades per la DANA, tot i que recorda que "el perill està ací", i que estan treballant per a evitar-lo.

"El principal repte ara és la vigilància epidemiològica i la prevenció de brots. Encara que circulen algunes notícies falses, ara mateix la conselleria no ha detectat cap brot per les inundacions de la DANA. Però el perill està ací i treballem per a previndre'l. La prioritat és minimitzar els riscos perquè l'aigua estancada pot ser perillosa", ha publicat García en el seu compte de la xarxa social X.

En eixe sentit, ha destacat la importància de reforçar tots els sistemes d'alerta i resposta, per la qual cosa estan “actualitzant” tant els protocols com les instruccions sobre esta qüestió, de manera que s'intensifiquen les tasques de detecció, mostreig, identificació i seguiment. García també ha confirmat que la màxima responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra, s'ha traslladat a València amb un equip de professionals que a partir d'ara es coordinaran juntament amb la Generalitat per a previndre brots.

"No abaixem la guàrdia i redoblem esforços per a actuar abans que passe més temps", ha afegit García, que ha ressaltat la tasca del Ministeri i de la Conselleria de Sanitat "per a protegir la gent que més ho necessita: víctimes, afectats i voluntaris".

Hisenda suspén el cobrament del segon pagament de l'IRPF

Hisenda suspén el cobrament del segon pagament de l'IRPF per als contribuents de les zones afectades per la DANA a la província de València. El Consell de Ministres aprovarà demà l'ajornament de l'abonament corresponent a la renda del 2023 per a alleujar la situació dels afectats pel greu temporal. 

Afectarà 200.000 contribuents als quals la declaració els va eixir a pagar i van optar per abonar el deute en dos pagaments, el segon dels quals s'efectuava el 5 de novembre. L'Agència Tributària ja ha traslladat a la banca que no cobre demà les quantitats vinculades a l'IRPF als qui van optar per domiciliar el pagament corresponent. En el cas que s'efectue el cobrament, es retornarà de manera immediata.

2.600 milions d’euros per a recuperar les infraestructures bàsiques

El govern espanyol i la Generalitat han pactat un pla global per a facilitar la mobilitat i recuperar les infraestructures bàsiques a la província de València. El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, i el conseller de Medi Ambient i Infraestructures, Vicente Martínez Mus, i d'Agricultura, Miguel Barrachina, han participat en la primera reunió del grup de resposta immediata d'Infraestructures entre el govern espanyol i el Consell.

El govern espanyol i la Generalitat han consensuat la constitució de dos subgrups de treball i han acordat elaborar de manera conjunta un pla de transport per a oferir una alternativa de mobilitat fins que es puguen restablir les principals vies d’entrada i eixida de València i els municipis afectats. Una primera estimació provisional quantifica en 2.600 milions d'euros la inversió necessària per a restaurar la zona afectada. 

El Ministeri de Transports, a més, ha informat que ja habilitat tots els carrils de la V-30, la V-31, l'A-3 i l'A-7 al nord de l'A-3 i que avança en els treballs de reconstrucció de l'N-330, l'N-322 i de l'A-7. En esta última s'avança en la construcció del desviament provisional de l’A-7, amb limitacions de velocitat, per a permetre la connexió amb l'A-3. En concret, ja s'està executant la formigonada per a la posterior instal·lació dels 250 marcs que conformaran el bypass sud provisional de l’A-7. El ministre Óscar Puente ha destacat el bon ritme d'evolució de les obres, un fet que ha lloat el conseller valencià.

Respecte a la xarxa de Rodalia de València, les línies C6 i C5 ja operen amb normalitat i amb reforç de capacitat, mentre que s'acceleren les tasques de neteja i retirada de vehicles de les vies i estacions de la C1, C2 i C3. S'han dut a terme ja les avaluacions operatives de l'estat de la infraestructura. Les dos primeres línies presenten danys, però estan millor del que s'esperava, un fet que permet que es puguen posar en marxa en un temps raonable. La situació de la C3 és molt complicada.

La Generalitat, per la seua part, ha començat actuacions per a la reparació o construcció d'almenys nou estructures. En particular, destaca la necessitat d'intervindre en dos ponts a l'autovia CV-36 i altres dos a la CV-33. A més, és necessari condicionar diferents carreteres que han patit inundacions, amb especial atenció a la CV-50 i la CV-400, des d'on ja s'han retirat vehicles i traslladat a la campa de València Sud per al peritatge posterior. Pel que fa a la xarxa de Metrovalència, ja s'han iniciat els treballs per a restablir la circulació de manera progressiva.

El grup d’habitatge executarà les ajudes amb rapidesa i agilitat

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, i la vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, han coincidit que l'eix comú de totes les ajudes han de ser l'agilitat i la rapidesa.

En la primera reunió, la ministra i la vicepresidenta han valorat els possibles danys materials en habitatges i les diferents vies d'ajuda i alternatives residencials per a les persones afectades. Rodríguez ha recordat que l'executiu central "posarà tots els mitjans necessaris per a combatre les conseqüències de la DANA". El Ministeri d'Habitatge s'ha compromés a continuar mantenint estes reunions per a coordinar les actuacions que s'hagen de dur a terme i a actualitzar-ne l'estat.

DANA 2024