Entra en vigor la llei de concòrdia del PP i Vox
El PSPV i Compromís critiquen la mesura, que equipara la dictadura franquista amb la democràcia de la Segona República
Este dilluns ha entrat en vigor la coneguda com a llei de concòrdia de la Comunitat Valenciana, aprovada pel PP i Vox l'11 de juliol a les Corts. La principal diferència de la llei de concòrdia respecte a la llei anterior, que és l’aspecte durament criticat per l’oposició, és que abasta fets comesos des del 1931 fins a l’actualitat. El que per al PP i Vox és donar el mateix tractament a totes les víctimes, tant les del període republicà –que deixa fora la normativa encara vigent—, com les del terrorisme etarra o jihadista de les últimes dècades, per al PSPV i Compromís implica blanquejar períodes com el franquisme.
Entre altres coses, la norma iguala la dictadura franquista amb la democràcia de la Segona República i paralitza tots els procediments oberts per l'antiga llei valenciana de memòria democràtica, aprovada el 2017.
La portaveu de memòria històrica dels socialistes valencians, Mercedes Caballero, ha dit que la norma va contra la llei nacional i és anticonstitucional.
Per Compromís, la diputada al Congrés Àgueda Micó, ha dit que "Mazón demostra que el seu full de ruta és el mateix que el de l'extrema dreta". Amb Vox dins o fora del Consell, "les polítiques són les mateixes". El que el PP i Vox anomenen llei de concòrdia "és, en realitat, llei de discòrdia", segons ha dit Micó, perquè "ataca les víctimes del franquisme i equipara la democràcia amb una dictadura criminal, com va ser la de Franco".
Han demanat al govern central que accelere al màxim el recurs d'inconstitucionalitat contra esta llei, així com li han demanat a Mazón que "es dedique a treballar per allò que preocupa els valencians: els serveis públics".