Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L'Ajuntament de València no retira el Premi d'Igualtat a Carlos Flores, però canviarà les bases del concurs

El diputat de Vox va ser condemnat per violència masclista l'any 2002

Carlos Flores, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'Ajuntament de València no retirarà el premi literari a Carlos Flores, però canviarà les bases del concurs del Premi d'Igualtat Beatriu Civera que atorga l'Ajuntament de València per a fomentar la igualtat. És una decisió que ha adoptat la junta de govern del consistori després de rebre l'informe de l'assessoria jurídica del consistori i davant de la polèmica que va sorgir en conéixer que Flores va ser condemnat l'any 2002 per violència psíquica, coaccions, injúries i vexacions cap a l'exparella i mare dels seus fills

L'informe jurídic encarregat pel consistori impossibilita retirar-li a Flores la condició de finalista amb caràcter retroactiu, però l'equip de govern de María José Catalá no vol que es torne a produir la mateixa situació, és a dir, que un condemnat per maltractament puga resultar premiat. Per este motiu, la regidora d'Igualtat, Rocío Gil, ha anunciat que l'Ajuntament ha decidit canviar les bases d'esta convocatòria de premis "perquè esta situació no torne a ocórrer".

El primer canvi es farà en la declaració de responsabilitat, que fins ara es limitava a ratificar dades d'obligacions tributàries dels participants. "A partir d'ara, totes les persones que vullguen participar estaran obligades a declarar que coneixen, assumeixen i respecten els principis d'actuació del Pla Marc d'Igualtat entre dones i homes de l'Ajuntament", ha explicat l'edil. També es modificarà l'objecte de la convocatòria dels premis, que fins ara ometia el concepte violència contra la dona en el contingut dels relats que es presenten. "L'objecte de la convocatòria ha de ser una declaració en defensa de la igualtat entre homes i dones i per això s'ha d'incloure este concepte clau en l'ADN del certamen", ha matisat Gil.

L'Ajuntament sí que publicarà el relat de Carlos Flores

Això sí, segons ha confirmat la regidora, la corporació local publicarà el llibre en què s'arreplegaran els textos guanyadors i finalistes del certamen d'enguany, entre els quals es troba el de Flores. Una circumstància que el PSPV-PSOE a l'Ajuntament ha considerat "vergonyosa" i Compromís ha lamentat que el missatge que es trasllada és que en el consistori "no hi ha espais segurs"

El consistori ha indicat que, ateses les bases actuals i l'informe jurídic emés sobre este tema, la decisió del jurat d'enguany és "inapel·lable". Per tant, el representant de Vox mantindrà la seua distinció i el seu relat s'inclourà en el llibre que l'Ajuntament de València publicarà amb tots els textos premiats en esta edició del Premi Beatriu Civera. Gil ha afegit que guanyadores i finalistes "han donat el seu consentiment".

València Llibres Dona