Directes
Ara en la televisió
DUEL DE VEUS
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Els líders europeus voten en uns comicis crucials per al futur de la Unió

La inestabilitat política global i reptes com el canvi climàtic o els conflictes bèl·lics marquen estes eleccions

Els líders europeus voten en uns comicis crucials per al futur de la UE / À Punt NTC

A la Unió Europea, vint-i-set països, 450 milions de ciutadans, trien este diumenge els seus representants al Parlament Europeu. La major part, vint-i-un d’ells, voten este diumenge, incloent-hi Itàlia, que celebra hui el seu segon dia de votació. La resta ho han fet dijous, divendres o dissabte. Tot i això, el recompte de vots en tots ells es fa en el mateix escrutini esta nit en tancar l'últim col·legi electoral a les 23:00 hores.

Cinc anys després dels darrers comicis, Europa vota el que veus expertes defineixen com les eleccions més polítiques que es recorden.

Segons les enquestes, els partits nacionalistes i euroescèptics podrien obtindre un nombre rècord de vots i convertir-se així en la primera força en nou països i segona o tercera en altres nou, en un context d'inestabilitat política i amb reptes damunt de la taula com ara el canvi climàtic o els conflictes bèl·lics.

A Alemanya, el país amb major població i representació d'eurodiputats, amb 96, la líder de dreta i actual presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, podria guanyar amb una contundent victòria, segons els sondejos.

A França, és el partit d'ultradreta de Marine Le Pen el que encapçala les enquestes amb un 32% per cent d'intenció de vot, duplicant fins i tot el nombre de vots de la coalició liberal del president Macron.

A Hongria, el partit nacionalista i antieuropeu del primer ministre Viktor Orbán podria obtindre la victòria esgarrant l'escletxa oberta a la frontera d'Europa davant d'una Rússia hostil.

A Itàlia, hui tenen segona jornada electoral. Una cita en què la ultradreta que lidera la primera ministra Giorgia Meloni es perfila com a virtual guanyadora amb un 27 % del vot. Precisament caldrà esperar que este país tanque els col·legis electorals a les 23:00 hores per a conéixer el nou equilibri de forces de l'Eurocambra. 

Eleccions europees 2024