Els líders europeus voten en uns comicis crucials per al futur de la Unió
La inestabilitat política global i reptes com el canvi climàtic o els conflictes bèl·lics marquen estes eleccions
A la Unió Europea, vint-i-set països, 450 milions de ciutadans, trien este diumenge els seus representants al Parlament Europeu. La major part, vint-i-un d’ells, voten este diumenge, incloent-hi Itàlia, que celebra hui el seu segon dia de votació. La resta ho han fet dijous, divendres o dissabte. Tot i això, el recompte de vots en tots ells es fa en el mateix escrutini esta nit en tancar l'últim col·legi electoral a les 23:00 hores.
Cinc anys després dels darrers comicis, Europa vota el que veus expertes defineixen com les eleccions més polítiques que es recorden.
Segons les enquestes, els partits nacionalistes i euroescèptics podrien obtindre un nombre rècord de vots i convertir-se així en la primera força en nou països i segona o tercera en altres nou, en un context d'inestabilitat política i amb reptes damunt de la taula com ara el canvi climàtic o els conflictes bèl·lics.
A Alemanya, el país amb major població i representació d'eurodiputats, amb 96, la líder de dreta i actual presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, podria guanyar amb una contundent victòria, segons els sondejos.
A França, és el partit d'ultradreta de Marine Le Pen el que encapçala les enquestes amb un 32% per cent d'intenció de vot, duplicant fins i tot el nombre de vots de la coalició liberal del president Macron.
A Hongria, el partit nacionalista i antieuropeu del primer ministre Viktor Orbán podria obtindre la victòria esgarrant l'escletxa oberta a la frontera d'Europa davant d'una Rússia hostil.
A Itàlia, hui tenen segona jornada electoral. Una cita en què la ultradreta que lidera la primera ministra Giorgia Meloni es perfila com a virtual guanyadora amb un 27 % del vot. Precisament caldrà esperar que este país tanque els col·legis electorals a les 23:00 hores per a conéixer el nou equilibri de forces de l'Eurocambra.