Mazón s'obri a dialogar sobre la llei de concòrdia amb el govern espanyol
El Ministeri de Política Territorial havia donat un ultimàtum a la Generalitat per a negociar aspectes de la norma que considera que envaeixen competències estatals
El president de la Generalitat Carlos Mazón s'ha mostrat disposat a dialogar amb el govern espanyol sobre la nova llei de concòrdia valenciana, aprovada pel PP i Vox a les Corts el passat 11 de juliol. El cap del Consell ha indicat que estarà “encantat” d’explicar la norma valenciana que, assegura, blinda els drets de totes les víctimes del franquisme i l'amplia a altres, com les del terrorisme. Dos qüestions que, afirma, són “perfectament compatibles”.
Unes declaracions que arriben precisament el dia en què s'acabava el termini perquè la Generalitat informara el Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica si estava disposada a negociar en una comissió bilateral alguns aspectes de la nova norma que el departament d'Ángel Víctor Torres considera que “envaeix competències estatals, trenca el consens internacional i no respecta la Constitució”.
La llei de concòrdia deroga la llei de memòria democràtica del 2017 i es remunta a l'any 1931, a la Segona República, per a reconéixer totes les víctimes de la violència social i política, del terrorisme o de la persecució ideològica religiosa.
Els grups parlamentaris de l'oposició a les Corts també han valorat este dilluns la viabilitat de la llei de concòrdia. El síndic del PSPV a les Corts, José Muñoz, ha reiterat l'exigència al Consell perquè retire la norma. Afirma que encara estan a temps de fer com el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que “alliberat de les urpes de l’extrema dreta” ha eliminat una llei similar i que Muñoz considera “profundament antidemocràtica i antievolucionista”.
El síndic de Compromís, Joan Baldoví, també ha demanat al Consell que deixe de tramitar la llei ara que ja no governa amb Vox. Així mateix, ha demanat a l’executiu de Pedro Sánchez que imite a la coalició valencianista i recórrega la llei davant del Tribunal Constitucional.
Per la seua banda, el síndic de Vox, José María Llanos, considera que s'ha de mantindre intacte el text. Ha fet referència a les declaracions de Mazón en el debat de política general en què va assegurar que havien pactat certs punts amb Vox perquè pensava que eren bons. Segons Llanos, el cap de Consell ha de continuar pensant el mateix i, per això, no hi hauria raó per a no votar la llei.