Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Mompó (PP): "El fons d'anivellament és una idea de Mazón que ha comprat Feijóo"

El president de la Diputació de València diu que no és una "rara avis" dins del seu partit per defensar la llengua o el comarcalisme

23.09.2024 | Vicente Mompó, este dilluns en 'Les notícies del matí'

El president de la Diputació de València, Vicente Mompó (PP), ha reivindicat este dilluns la tasca que està fent el cap del Consell, Carlos Mazón, per a defensar els interessos valencians dins de l'estratègia del Partit Popular de cara a la negociació del finançament autonòmic i s'ha mostrat satisfet per la "repercussió" que tenen les seues propostes en la direcció nacional del partit i els altres barons territorials. "El fons d'anivellament és una idea de Mazón que ha comprat Feijóo", ha recalcat entrevistat en Les notícies del matí el dirigent provincial, en referència a esta ferramenta inclosa en la declaració conjunta signada per tots els governs autonòmics del PP el 6 de setembre en la cimera celebrada a Madrid per a pactar una posició comuna en la reforma del finançament.

El també president del PP a la província de València i alcalde de Gavarda veu normal que les posicions entre les diferents administracions autonòmiques siguen diverses en este debat i ha animat Mazón a defendre els interessos de la Comunitat Valenciana i dels seus 542 municipis davant del govern estatal quan li arribe el torn d'anar a la Moncloa, el 4 d'octubre. "La cistella no es reparteix per a tots igual i cal batallar les coses. Jo vull un president que quan vaja a Madrid lluite pels interessos valencians", ha insistit, per a considerar tot seguit que tota la visibilitat que tinga el cap del Consell "és bona per a la Comunitat Valenciana".

Amb el pragmatisme que el caracteritza, Mompó ha assegurat en els micròfons d'À Punt que no es veu com una "rara avis" dins del Partit Popular pels posicionaments que adopta en la defensa del valencià o la visió comarcal que vol impulsar des de la Diputació de València. "La meua forma de pensar és majoritària dins dels nostres pobles", ha assegurat.

La senya més característica del poble valencià és la llengua valenciana i hauríem de normalitzar-ho més

En este sentit, ha opinat que assumptes com la llengua o la pilota "no haurien de tindre color polític" perquè caldria "anar tots a l'una", i esta tesi l'ha formulada referint-se no només al PP, sinó "a tots els partits". "Igual que la paella és el més internacional que tenim, la senya més característica del poble valencià és la llengua valenciana i hauríem de normalitzar-ho més", ha apuntat el president provincial del PP, que s'ha mostrat convençut que "ningú va en contra de les senyes d'identitat valencianes". El president provincial del PP entén que el seu posicionament és "més atrevit" que el d'"altres partits que porten el valencià per bandera", ha dit, en referència a Compromís. "De vegades és més interessant no agafar-la, perquè això polititza i divideix", ha argumentat. A parer seu, seria més fàcil arribar a acords si els polítics s'oblidaren per un moment de quin partit són i anaren tots a l'una: "Trauríem més".

El paper de les diputacions

Mompó, que este estiu ha complit el primer any de mandat al capdavant de la Diputació de València, ha fet balanç sobre la relació amb Ens Uneix, soci en el govern, i Vox, que els dona suport extern. Respecte dels primers, que ocupen la vicepresidència primera en la figura de Natàlia Enguix, ha mostrat satisfacció per la dinàmica de treball en la corporació provincial i ha destacat que la coalició de govern funciona com "un equip" en què cada diputat té llibertat sobre la seua àrea per a prendre decisions. Pel que fa a Vox, de qui dependrà l'aprovació del pressupost provincial, ha apuntat que no està havent-hi problemes i que els seus diputats han entés molt ràpidament què és i per a què serveix la corporació provincial. "Des del principi s'han adonat que la Diputació de València està per a ajudar els pobles i vertebrar el territori" ha resumit el seu president, que defensa que la majoria d'accions que s'implementen des d'este ens manquen d'ideologia perquè estan destinades a beneficiar els pobles. "Ací hauria d'haver-hi consens en tots els partits polítics" ha insistit.

Vull tornar als orígens, que la diputació siga útil per a garantir els serveis bàsics dels pobles

Des d'esta perspectiva, l'alcalde de Gavarda s'ha mostrat satisfet pel gir que, segons ha dit, ha fet la Diputació de València des que el PP va fer fora l'anterior govern del Botànic, a qui ha acusat de "voler desmembrar" l'ens i "fer creure" que no era necessari. "Semblava que estava sols per a donar diners als pobles i jo el que vull és tornar als orígens, que la corporació siga útil per a garantir els serveis bàsics dels pobles". Per exemple l'aigua o els residus, ha esmentat. En este sentit, ha defensat les diputacions com a ens necessaris per a vertebrar el territori amb polítiques que combinen la visió comarcal amb la provincial.

Reforma del finançament