Mompó reconeix que va ser un dels que “van donar pressa” per a enviar el missatge d’alerta el 29-O

El president de la Diputació de València assegura que va ser un dia “de molta tensió i nerviosisme” però evita dir si va pronunciar la frase “envieu l’alerta d’una puta vegada!”

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, en roda de premsa / À Punt NTC

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha insistit este dijous que ell va ser una de les persones que va donar pressa per a enviar el missatge d'alerta a la població en la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) del 29 d'octubre. “Vaig posar èmfasi en el fet que això havia de fer-se ràpid”, ha afirmat. 

El cap de la cambra provincial, en declaracions als mitjans de comunicació hui durant l’acte de firma d’un protocol per a la formalització del nou Centre d'Innovació Territorial (CIT) de València, ha reiterat que cal respectar els terminis de la instrucció judicial oberta i quan acabe continuarà contestant a les qüestions que se li plantegen. Per això, ha evitat respondre a si, durant la catastròfica jornada, va pronunciar les paraules “envieu l’alerta d’una puta vegada!”

Mompó ha dit que va ser a partir de les set de la vesprada quan va començar la “voràgine” en rebre l'avís que el pantà de Forata anava a col·lapsar, i “en cap moment” es va advertir en la reunió del Cecopi sobre el barranc de Poio, tal com han defensat en diverses ocasions els membres del govern valencià. Durant este període de temps, el president de la Diputació de València hauria urgit a enviar “d'una puta vegada” l'alerta als telèfons mòbils de la població per les inundacions, declaracions que l’ens provincial no ha desmentit a À Punt Notícies.

En eixa reunió del 29 d'octubre del Cecopi, Mompó hauria verbalitzat així la urgència d'avisar la població de les conseqüències de la dana, que va deixar 224 morts, tres persones desaparegudes i milers de damnificades en desenes de municipis. L'SMS del sistema Es-Alert va arribar als mòbils a les 20:11 hores.

El que sí que ha volgut deixar clar el president de la Diputació de València és que l’hora en què va arribar el cap del Consell, Carlos Mazón, a la reunió del Cecopi no va ser condicionant per a enviar el missatge. “És totalment fals que esperarem que Mazón arribara i que això fora determinant o no per a enviar el missatge”, ha remarcat. 

Batalla pel relat del 29-O

Des del primer moment, hi ha hagut una batalla pel relat sobre la gestió política de les riuades que inundaren més de seixanta municipis valencians. La polèmica està, precisament, en la disputa sobre el que va passar durant les primeres hores de l'emergència i en per què no es va enviar el missatge d'alerta a la ciutadania fins a les 20:11 h, quan la major part dels pobles afectats ja estaven inundats.

Precisament per això ha preguntat esta setmana la titular del jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Catarroja, que ha preguntat a la Generalitat si es va integrar en el Cecopi “alguna altra autoritat” a banda de les 29 persones i organismes que ja en formaven entre les 17:00 h i fins a les 20:11 h, quan es va remetre el missatge d'alerta a la població a través del sistema Es-Alert.

També et pot interessar

stats