"Som País, parlem valencià", el lema de la Comissió 9 d’Octubre per a la manifestació

Les entitats que integren la plataforma volen denunciar enguany la política lingüística del Consell i també reivindicar la cultura, la llengua i els mitjans de comunicació públics

La Comissió 9 d'Octubre presenta el lema per a la manifestació / À Punt NTC

La Comissió 9 d'Octubre —plataforma que reuneix entitats, sindicats i partits i que coordina Acció Cultural del País Valencià (ACPV)— ha triat el lema "Som País, parlem valencià" per a la manifestació del Dia de la Comunitat Valenciana.

Enguany, les entitats que integren la plataforma volen denunciar la política lingüística del Consell i també reivindicar la cultura, la llengua i els mitjans de comunicació públics. Amb el lema triat pretenen llançar un crit "digne i ferm" per un poble "que vol viure plenament en valencià, que es respecte la seua terra i que es paren les polítiques de destrucció mediambiental", han afirmat durant la presentació este dimecres en un acte celebrat a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània.

La comissió ha fet també una crida a participar en la marxa que eixirà de la plaça de Sant Agustí de València, a les 18:00 hores del pròxim 9 d'octubre. 

La presidenta d’Acció Cultural i portaveu de la Comissió 9 d'Octubre, Anna Oliver, ha subratllat la importància d'esta convocatòria en un context marcat per les "contínues tensions" amb l'estat espanyol pel finançament autonòmic, la "falta de compromís amb els drets lingüístics" del Consell actual, "la censura a revistes, escriptors, artistes i músics, i als qui empren un terme vàlid i estatutari com és País Valencià".

Així mateix, s'ha remarcat que, malgrat les promeses polítiques, el territori valencià continua en una situació de "desigualtat estructural" que afecta directament àmbits "fonamentals" com l'educació i la cultura. "Per això cridarem als carrers 'Som País, parlem valencià'". El lema d'enguany és un "crit digne i ferm per un poble que vol viure plenament en valencià, que es respecte la seua terra i que es paren les polítiques de destrucció mediambiental i d'esgotament de recursos, amb una turistificació desbocada", ha asseverat Oliver, que ha afegit que la manifestació no és només una celebració del passat històric, sinó també "una crida urgent a construir un futur de respecte i justícia per al País Valencià".

Des de la comissió han recalcat que el 9 d'Octubre ha de servir també per a "exigir transparència i independència en els mitjans de comunicació, i denunciar qualsevol intent de control per part del govern". "La llibertat de premsa està amenaçada per una llei que elimina el consens i les majories reforçades per a elegir la direcció de l'ens públic, À Punt", han asseverat.

La Comissió 9 d'Octubre està integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), ACV Tirant lo Blanc, el Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), Ca Revolta, CCOO-PV, Compromís, Decidim, Intersindical Valenciana, ERPV, EUPV, Escola Valenciana, la Plataforma per la Llengua, Podem i la Societat Coral El Micalet.

També et pot interessar

stats