STEPV: "La demanda del valencià és molt més alta que l'oferta, també en la concertada i en comarques castellanoparlants"
El conseller José Antonio Rovira ha assegurat que la planificació del curs 2025-2026 serà “totalment normalitzada"
La demanda de valencià en l'educació és superior a l'oferta. És una de les conclusions de l'anàlisi que ha fet este matí el portaveu del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), Marc Candela, sobre els resultats de la consulta de la llengua base.
Vora el 60% de les famílies dels centres d'ensenyament públic i un 30% de la concertada han optat pel valencià com a llengua base per al pròxim curs i en destaca l'augment de demanda també a les comarques amb predomini lingüístic del castellà, com recull un informe de l'STEPV.
L'estudi indica que la majoria de les famílies han votat pel valencià, especialment en l'ensenyament públic, on és majoritari i, a més, segons l'STEPV, la mobilització social per la llengua ha capgirat els intents del govern d'arraconar el valencià en l'educació.
Un altre dels punts que recull l’STEPV és que “es manté la triple fragmentació en el sistema educatiu respecte a l'ús vehicular de les llengües: territorial, per etapes i per xarxa pública concertada”, i la “gran novetat” respecte a l'oferta d'ensenyament en valencià en el sistema de línies, afig, és que la demanda s'ha incrementat en tots els àmbits i ha arribat a ser majoritària en tot el sistema educatiu: 50,53% en valencià i 49,47% en castellà.
Quant a la fragmentació per territoris, les xifres assenyalen que, com més al nord, més demanda del valencià: Castelló (70,50%), València (57,84%) i Alacant (34,11%). Sobre la fragmentació per etapes, el valencià també és majoritari en infantil (53,81%) i primària (50,68%), mentre que en secundària baixa al 47%.
Per al sindicat, les famílies han fet que el valencià s’impose en l’ensenyament, sobretot en l’escola pública. A més, les dades indiquen que la demanda de l'ensenyament en valencià "és molt més alta que l'oferta del sistema de línies, també en la concertada i a les comarques castellanoparlants".
Ara, asseguren, caldrà vore com podran implementar la lliure elecció de llengua que ha assegurat la Conselleria perquè, segons Candela, tot i que la Conselleria haja dit que satisfaran l'elecció de les famílies, en la pràctica “això és molt difícil de complir” perquè no tenen recursos i “els centres han de cobrir la demanda”.
Per la seua banda, el conseller d'Educació, José Antonio Rovira, quan li han preguntat per este assumpte, ha reivindicat la consulta sobre la llengua base i ha assegurat que no el sorprén el pronunciament d'un sindicat que, a més, ha perdut, assegura, tots els recursos que ha presentat contra la votació al Tribunal Superior de Justícia.
Rovira ha dit que, tot i que "l'STEPV ha estat en contra del referèndum”, el TSJCV els ha anul·lat tots els recursos i ha assegurat que la planificació del curs educatiu 2025-2026 serà “totalment normalitzada".