Així es va gestar l'estafa de 194.000 euros del Palau de Congressos de València

L'alcaldessa Catalá ha avançat que l'Ajuntament farà una auditoria a tot el sector públic municipal

El Palau de Congressos, en imatges / À Punt NTC

L'Ajuntament de València ha sigut víctima d'una estafa econòmica de 194.000 euros. Així ho ha denunciat l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, que este divendres ha confirmat que el consistori ja ho ha demandat a l'empresa encarregada de la comptabilitat del Palau de Congressos de la ciutat, gestionat de manera externa. "Reclamarem que eixos vora 200.000 euros tornen a les arques municipals", ha afirmat.

Tot va començar el dijous 20 de juny, quan l'empresa encarregada de la comptabilitat del Palau de Congressos va rebre un correu electrònic procedent, aparentment, d'un proveïdor, per a canviar el compte bancari des d'on es feien els pagaments corresponents al Palau. Quasi un mes després, la gestió es va fer efectiva i, el 16 de juliol, la companyia va fer el corresponent pagament.

La sorpresa va ser enorme quan, uns dies després, arribà un altre correu: era el proveïdor (esta vegada, l'autèntic) que reclamava els pagaments que encara no havia rebut. L'administració havia sigut víctima d'una estafa coneguda com a "atac d'intermediari", sense rastre dels diners ni de qui estava darrere del frau.

Juan Carlos Galindo, expert en ciberseguretat, ha explicat en À Punt NTC que este engany ha sigut possible perquè els delinqüents "han tingut accés a algun dels dos servidors i tenien tota la informació: factures, noms, a qui dirigir-se, segells... Un crim que costa identificar. És difícil adonar-se'n, és una estafa habitual", ha confirmat.

La notícia no ha pegat gens bé en el consistori, perquè no és la primera vegada que el Palau de Congressos és víctima d'una ciberestafa. L'última va ser fa tres anys, per un import de 21.000 euros. Catalá ha assegurat que en esta ocasió s'ha incomplit el protocol intern de seguretat establit i ha anunciat que es farà una auditoria a tot el sector públic municipal. "L'empresa haurà d'assumir esta responsabilitat", ha insistit. De moment, l'Ajuntament ha hagut d'assumir la quantitat estafada per a pagar al legítim proveïdor i evitar així una crisi major.

Per part seua, la companyia encarregada d'esta gestió externalitzada no ha volgut fer declaracions públiques, però ha assegurat en À Punt NTC que se senten una víctima més.

També et pot interessar

stats