Zapatero reivindica a Xàtiva la unitat europea en resposta a la cimera ultradretana de Patriots
L’expresident del govern espanyol ho ha dit en un homenatge a les víctimes d'un bombardeig a la capital de la Costera durant la Guerra Civil
L'expresident del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assistit este diumenge a l’acte en homenatge a les persones que van perdre la vida en el bombardeig que va patir Xàtiva en els últims compassos de la Guerra Civil. Un tràgic esdeveniment que la capital de la Costera recorda cada any en un acte de memòria a les víctimes, que enguany ha comptat amb la presència de Zapatero, que ha fet un dels discursos.
En declaracions als mitjans, l’expresident s’ha referit a la cimera del partit d’ultradreta Patriots celebrada a Madrid este dissabte, a la qual van acudir una desena de líders internacionals. “Tots aquells que ahir escridassaven, els diria que recorden una cosa: Europa va estar en guerra des de l’imperi romà fins a la Segona Guerra Mundial”, ha assegurat Zapatero. I ha incidit en el fet que “les nacions han estat per unes causes o altres en guerra permanent, i només vam aconseguir la pau i l’entesa amb la Unió Europea”.
“Si hi ha algun país que sap el que val la unitat europea, és Espanya” i ha continuat afirmant que “tractar d’atemptar contra la unitat europea és tornar al pitjor del nostre passat”. Zapatero ha apel·lat també a la confiança en “la societat i la política, que ha de mantindre l’esperança oberta”. I ha insistit que “sempre la democràcia és una promesa oberta on s’han de fer reformes, canvis i innovació que han de protagonitzar els joves”.
Un dels episodis més tràgics de la Guerra Civil
Sobre l'esdeveniment per la memòria democràtica, l'expresident ha dit que “una democràcia digna és una democràcia que reconeix el patiment, que dona valor a la memòria i a la història”, ha afirmat l’expresident en declaracions a mitjans, i ha continuat dient que l’esdeveniment “és un acte de gran intensitat perquè el bombardeig de Xàtva va ser un dels pitjors moments que va viure la Comunitat Valenciana al final de la guerra”.
Zapatero ha fet una apel·lació al diàleg i per l’abolició de la guerra, ha qualificat les bombes d'invent “impropi de l’espècie humana” i ha defensat que “la pau exigeix el trellat, la sensatesa i la racionalitat” i ha d’anar “acompanyada de l’amor a la ciència i a la cultura, al respecte i al perdó”. “L’home sempre ha somiat que les tragèdies no es repetisquen, és un somni que arranca el nostre diàleg com a civilització, la qual cosa depén en gran manera de la consciència col·lectiva”, per això ha remarcat actes de memòria com el d’este diumenge.
El bombardeig de l'estació de Xàtiva, que va tindre lloc el 12 de febrer del 1939, va ser un dels episodis més tràgics de la Guerra Civil a les comarques valencianes. L'aviació feixista italiana, que feia costat a les tropes franquistes, va atacar l'estació ferroviària just quan un tren de militars, que tornaven a casa, hi estava estacionat. L'atac va causar més de 150 morts i nombrosos ferits, i es va convertir en una de les accions més devastadores contra la població civil en els últims mesos del conflicte.
El 2003 es va col·locar a la plaça de l'Estació L’aixopluc, una escultura commemorativa creada per Miquel Mollà. Esta obra, que representa una gran estructura metàl·lica inclinada simbolitza la fragilitat de la vida davant de la barbàrie de la guerra.