La vidriola de les pensions supera els 7.000 milions, el nivell més alt des del 2018

El Ministeri d'Inclusió preveu que el Fons de Reserva de la Seguretat Social supere els 9.000 milions al final del 2024 i els 25.000 milions al final de la legislatura

Gent gran en un parc (arxiu)
Gent gran en un parc (arxiu) / Europa Press

El Fons de Reserva de la Seguretat Social ha arribat als 7.022 milions d'euros a 31 de maig. És el nivell més alt des de l'any 2018, segons dades compartides pel Ministeri d'Inclusió, que preveu que a este ritme es tanque l'any amb 9.000 milions d'euros estalviats. Això suposaria més de 25.000 milions d'euros al final de la legislatura.

El secretari d'Estat de la Seguretat Social i Pensions, Borja Suárez, va avançar divendres en la 29a reunió de la comissió de seguiment que la coneguda com a vidriola de les pensions ha rebut enguany aportacions per valor de 1.373 milions d'euros enguany, gràcies al mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI).

A més, la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha explicat que fins al maig la despesa en pensions contributives de la Seguretat Social va ascendir a 48.772 milions d'euros, mentre que els ingressos per cotitzacions van pujar a 50.960 milions.

Sobre aquesta última dada, la ministra ha indicat que, sobre la base de l'última execució pressupostària, s'ingressa per cotitzacions un 8% més que fa un any "gràcies a la bona marxa de l'ocupació". Actualment, hi ha més de 21 milions d'afiliats, dels quals deu milions són dones, "que a més compten amb treballs de major qualitat i amb bases de cotització més altes", segons la titular de Seguretat Social.

El 2023 va entrar en vigor el MEI, una cotització addicional que passarà de manera progressiva de 0,6 a 1,2 punts el 2029 amb caràcter finalista per a nodrir el fons de reserva de cara a la jubilació de la denominada generació del baby-boom (nascuts a Espanya entre finals del 1950 i mitjans del 1970).

El Ministeri també ha plantejat durant la taula amb els agents socials que els qui accedisquen a la jubilació activa (aquella que permet compatibilitzar treballar amb cobrar part de la pensió) puguen beneficiar-se també de l'incentiu de demora. Seria "un nou esquema més flexible de la jubilació activa", que millore el percentatge de la pensió a percebre, respecte a la seua anterior proposta.

En l'actualitat, la jubilació activa permet treballar i percebre el 50% de la pensió des del primer any de retir i el 100% si s'acredita tindre contractat almenys un treballador per compte d'altri. L'anterior proposta del govern en la taula de negociació retallava el percentatge de pensió a cobrar els dos primers anys (al 30 i al 40%), l'igualava en el tercer any i augmentava per a tots els treballadors en el quart i cinqué (75 i 100%).

El Ministeri ha plantejat "un nou marc legal de compatibilitat de treball i pensió amb diferents fórmules per a millorar el trànsit del treball a la jubilació perquè puga ser més gradual i adaptat a les circumstàncies de cada treballador, una cosa estesa als països del nostre entorn".

La proposta plantejada aquest dilluns pel govern també "elimina la incompatibilitat amb l'incentiu de demora", és a dir, que aquells que decidisquen continuar treballant i començar a cobrar la pensió, podran beneficiar-se d'un increment del 4% d'aquesta, una quantia a tant alçat o una combinació de totes dues opcions.

Però, a més, Inclusió milloraria ara les condicions d'eixa jubilació demorada, amb la possibilitat de rebre "un incentiu per cada sis mesos de demora a partir del segon any".

També et pot interessar

stats