Què volen les diferents comunitats autònomes per a l'oci nocturn?

El Ministeri de Sanitat ha preparat un nou document sobre les restriccions a l'oci nocturn i la restauració, després que l'Audiència Nacional ha paralitzat a la Comunitat de Madrid el que va entrar en vigor dissabte passat

La ministra de Sanitat Carolina Darias en roda de premsa aquest dimecres
La ministra de Sanitat Carolina Darias en roda de premsa aquest dimecres

El Ministeri de Sanitat espera aconseguir en el Consell Interterritorial de Sanitat, previst per demà dimecres, un acord entre totes les autonomies al voltant de les restriccions de l'oci nocturn i la restauració. La setmana pasada es van aprovar unes restriccions sense el consens d'una part de les autonomies. De la reunió va eixir un malestar que ha acabat en un recurs de la Comunitat de Madrid davant l'Audiència Nacional que ha donat la raó a Isabel Díaz Ayuso. La declaració va tirar avant amb el vot en contra de Madrid, Catalunya, Múrcia, Galícia i Andalusia. El País Basc ni tan sols va participar en el debat i Castella i Lleó es va abstindre. Què volen fer les diferents comunitats autònomes?

  • Galícia. La Xunta va avançar dilluns que seguiria la seua fulla de ruta mentre la norma no fora vinculant i que presentaria un conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional per "invasió de competències", en cas que el govern no modifique la normativa sobre horaris en la restauració. Ara, el vicepresident primer de la Xunta, Alfonso Rueda, ha confiat que en el Consell Interterritorial es puga “reprendre l'enteniment”.
  • Castella i Lleó. El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha censurat la "confusió i el caos" que, al seu parer, ha propiciat el Ministeri de Sanitat amb el document de nova normalitat i ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez que torne al "consens" amb totes les comunitats autònomes. També va anunciar un recurs.
  • Andalusia. El conseller de la Presidència d'Andalusia, Elías Bendodo, va advertir després de la mesura acordada sense consens que no comptaren amb ells "per a donar el colp de gràcia" a la restauració i arruïnar-la definitivament, després d'haver estat "castigats" durant tota la pandèmia. I va assegurar que el govern no pot imposar unes mesures que no són de la seua competència i que no van ser adoptades per unanimitat en el Consell Interterritorial de Salut.
  • Múrcia. La Regió de Múrcia va deixar clar també que estudiava desobeir al Consell Interterritorial de Salut ja que "no té coherència" i limita mesures més flexibles adoptades a la comunitat murciana.
  • Catalunya. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar la setmana passada que mantenia la seua voluntat de donar "aire" a l'oci nocturn i pot preparar la seua reobertura pròximament perquè té indicadors baixos, i va criticar "les formes" de l'últim Consell Interterritorial de Salut.
  • País Basc. El lehendakari, Iñigo Urkullu, va considerar la decisió com "un exercici d'invasió de competències" i va deixar clar que el País Basc seguiria el seu propi "full de ruta" per a fer front a la pandèmia.

Però les crítiques no acabaren ahí. Altres autonomies com Balears van recordar que es juguen molt durant els pròxims mesos encara que no anaren més enllà. Moltes crítiques i anuncis de recursos als tribunals que han fet al govern espanyol frenar en sec i tornar a portar el tema al Consell Interterritorial.

També et pot interessar

stats