Directes
Ara en la televisió
EL LODO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Vox creu que Mazón ha parlat "massa" d'autogovern en un discurs que el PSPV i Compromís veuen "fictici" i "buit"

El PP titlla de "solvent" i "reivindicatiu" el missatge del cap del Consell i recorda al govern d'Espanya que els problemes del país s'han de debatre i resoldre "de manera transparent"

Els grups parlamentaris representats a les Corts reaccionen al discurs de Mazón / À Punt NTC

El discurs institucional de Carlos Mazón amb motiu del Nou d'Octubre, el segon que pronuncia com a president de la Generalitat, ha despertat lloances i retrets a parts iguals entre els grups parlamentaris representats a les Corts. Des del PP, únic partit que sustenta actualment l'executiu autonòmic, han aplaudit el missatge del cap del Consell i han valorat que la defensa de l'autogovern valencià ha sigut un dels fils conductors. Este ha sigut l'aspecte que, precisament, ha grinyolat per a Vox, exsoci en el gabinet fins a juliol, quan la direcció nacional del partit va ordenar trencar totes les coalicions autonòmiques que formaven amb els populars per discrepàncies en política migratòria. El PSPV i Compromís, els dos partits de l'esquerra parlamentària, han coincidit en les crítiques d'una intervenció que han titllat de "buida" i "fictícia".

En acabar la cerimònia de lliurament de les distincions que cada any concedeix la Generalitat, un representant de cadascun dels quatre partits han passat per davant dels micròfons dels periodistes per a dir la seua. El síndic del PP, Juan Francisco Pérez Llorca, ha considerat que la intervenció presidencial ha tingut "molta solvència", amb un Mazón "reivindicatiu" que planteja una recepta per a "arreglar" els problemes pendents que té Espanya, com ara la reforma del finançament autonòmic: entre totes les comunitats autònomes i en obert. Així, ha recordat al govern central que estos assumptes han d'abordar-se "de manera transparent" i "on toca". A més, Llorca ha apostat per l'autogovern valencià, sempre en el marc de la Constitució espanyola, com un mecanisme per a "millorar la societat valenciana" a través de la capacitat legislativa que atorga l'Estatut d'Autonomia.

Esta defensa a ultrança de l'autogovern no ha agradat a Vox, ferm en el posicionament d'acabar amb l'estat de les autonomies. I així ho ha traslladat el síndic a les Corts, José María Llanos, que ha opinat que Mazón ha "parlat massa" d'autogovern. "Hui el que celebrem és el dia del Regne de València, més de huit segles d'història des que Jaume I el reconquereix per a la cristiandat, i eixe orgull de la nostra tradició i de la nostra història aportades a la unitat nacional", ha proclamat, per a afegir després que "el que som els valencians no ens ho diu l'autonomia de fa quaranta anys". A pesar d'esta desavinença, Llanos ha reconegut que en termes generals li ha semblat un discurs "integrador" i "positiu", que ha tingut en compte "els assoliments" compartits entre PP el seu partit durant l'etapa de coalició governamental de l'últim any, fruit del "treball conjunt".

Les crítiques més dures han plogut des de l'esquerra. Tant el PSPV com Compromís han acusat el mandatari popular d'hipocresia fiscal en finançament i han lamentat un discurs farcit de paraules "grandiloqüents", però sense contingut. Asseguren que Mazón està més pendent del que passa a Madrid i Catalunya que dels assumptes que preocupen els valencians.

El síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, ha sigut molt gràfic per a descriure el missatge del president: "Fum de canyot". "És un president que parla molt, però a l'hora de fer el que ha de fer, demostra no estar a l'altura de les circumstàncies" ha recriminat el valencianista. Per exemple, ha tret a col·lació la reivindicació que ha fet hui sobre la recuperació del dret civil, quan "el seu propi partit va vetar i va impedir que es recuperara en la reforma de la Constitució". "Ha parlat de finançament, però el seu propi partit, ahir mateix al Senat, li vetava una de les seues propostes com és el fons d'anivellament", ha exposat tot seguit.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la líder del PSPV i ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, que s'ha desplaçat este dimecres a València per a participar en les celebracions institucionals amb motiu del Nou d'Octubre. "Tant de bo el seu discurs es pareguera una miqueta a la seua realitat" ha dit, per a lamentar després que "no és cert" que ofereix diàleg i mà estesa a la resta de partits polítics. Així, la política socialista ha carregat contra Mazón per ser "un president sectari" que "ha trencat molts consensos a la Comunitat Valenciana" entorn d'assumptes com ara els drets de les dones o el col·lectiu LGTBI.

Nou d'Octubre