Vox deixa en l'aire el suport a Feijóo després de no revalidar plaça en la mesa del Congrés

El PSOE i Sumar qüestionen que el líder del PP es presente a la investidura després "d'evidenciar-se" la falta de suport

El líder de Vox, Santiago Abascal, en una compareixença als mitjans / Juan Carlos Hidalgo (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 d'agost 2023 - 17:28 Actualitzat: 17 d'agost 2023 - 21:24

La unitat parlamentària entre el Partit Popular i Vox es fragmenta en la primera sessió de la 15a Legislatura al Congrés. El president de Vox, Santiago Abascal, ha deixat en l’aire el suport a la investidura del líder popular, Alberto Núñez Feijóo, després de no haver pogut revalidar plaça en la mesa en obtindre l'únic suport dels seus 33 diputats. Una mesa que, ha denunciat, ha sigut pactada i repartida amb un acord del PSOE "amb colpistes i amb un pròfug de la justícia".

El Partit Popular no ha tingut aquest dijous el suport de Vox a la candidatura de Cuca Gamarra a la presidència del Congrés, un lloc que finalment ha recaigut en la socialista Francina Armengol després d'arribar els socialistes a un pacte amb JxCat. Els diputats de Vox, per la seua banda, han votat al seu propi candidat, Ignacio Gil Lázaro.

Abascal ha puntualitzat que, abans de donar suport a Feijóo, el seu partit tornarà a parlar amb el PP "per a entendre" si realment estan disposats a impedir un govern "de destrucció nacional". "Estem una mica perplexos perquè no sembla que impedir que la tercera força política d'Espanya quede fora de la mesa del Congrés dels Diputats siga precisament recuperar la normalitat democràtica i la neutralitat de les institucions i, per tant, em costa molt contestar", ha admés a les reiterades preguntes dels mitjans de comunicació sobre aquest assumpte.

Tot i les declaracions, fonts del PP resten importància a aquest moviment de Vox, que s'ha produït una vegada que ja era conegut el pacte entre Junts i el PSOE i, en conseqüència, quan la candidatura de Gamarra ja no tenia possibilitats de prosperar. Els populars consideren, a més, que Vox no ha retirat el suport a la investidura i que es manté en la posició adoptada el 6 d'agost, quan en un comunicat va anunciar que donaria suport a una alternativa a un govern de Pedro Sánchez, que qualifiquen de "destrucció nacional".

El PSOE i Sumar qüestionen que Feijóo es presente a la investidura 

El portaveu del Grup Socialista en el Congrés, Patxi López, ha proclamat que la sessió parlamentària ha evidenciat que Núñez Feijóo "no pot presentar-se a cap investidura" perquè només ha aconseguit sumar 139 suports en les votacions. "Hui hem viscut un exercici de realisme parlamentari i democràcia plena", ha assenyalat als mitjans de comunicació, subratllant que la mesa triada aquest dijous —amb majoria de PSOE i Sumar i sense Vox— és "la que millor representa" el que es va votar el 23 de juliol.

Després de congratular-se que "la ultradreta" no està ja en l'òrgan de govern de la institució ha posat el focus en Feijóo. "Va entrar en la cambra assegurant-nos que tenia 171 vots fixos i n'ix amb 139", ha dit sobre el líder del PP, i ha destacat que és "incapaç d’arribar a cap acord amb absolutament ningú".

En el mateix sentit s’ha pronunciat la líder de Sumar, Yolanda Díaz, que s’ha dirigit al líder popular perquè siga conscient de la seua "minoria absoluta" en el Congrés i reflexione sobre si persisteix a aspirar a la investidura. "Fa dies que dic que el lideratge del senyor Feijóo s'apaga i hui està més apagat que mai. La cambra ha parlat i democràticament ha dit amb números que està més sol que mai, que està en absoluta minoria. Per tant, entenc que aquesta decisió l'ha de prendre el senyor Feijóo", ha apuntat als mitjans de comunicació preguntada sobre si el president del PP deu postular-se o no per a la investidura.

Durant la compareixença davant la premsa, Díaz ha mostrat "satisfacció" i "orgull" pel resultat de la votació per a confeccionar l'òrgan de govern de la cambra, que confirma que el país avança segons el que es va votar en les eleccions del 23J. És a dir, a favor de la plurinacionalitat, la diversitat, la continuïtat del Govern progressista i l'acord entre les forces polítiques que pertanyen a aquest bloc. També ha subratllat que Sumar es posa a treballar amb "discreció" i "audàcia" en el contingut per a reeditar un govern de coalició, que avance en les mesures ja iniciades en l'anterior legislatura, i negociarà amb totes les forces "democràtiques i progressistes" per a tirar avant la investidura.

Els socis avisen el PSOE que l'acord no està tancat

Davant d'aquest escenari, el PSOE assegura que Pedro Sánchez és l'única opció per a la investidura, encara que els seus socis per a revalidar-lo a La Moncloa ja han avisat que l'acord no està tancat. Tant Junts com ERC, els vots de la qual són vitals perquè puga ser reelegit president del govern, han avisat que l'acord per a elegir la mesa del Congrés no està lligat a la investidura. "Hui no hi ha converses ni negociació d'investidura", ha recalcat la portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras, en la línia del que ha dit el seu cap de files, Carles Puigdemont. L'expresident de la Generalitat de Catalunya ha advertit el PSOE que la posició de Junts sobre la investidura està "exactament on estava després de les eleccions".

També ERC ha aclarit que l'acord per a la mesa no suposa un suport explícit a una investidura de Pedro Sánchez, perquè "això és un altre procés, una altra negociació". El portaveu en el Congrés, Gabriel Rufián, ha reivindicat que la formació ha fet valdre la seua força perquè els vots de la seua formació "se suen" i ha insistit que aquest acord "no té res a veure amb la investidura", que suposarà "una altra negociació molt més complicada".

Prudència també de la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, que ha advertit que la "verdadera negociació" per a una investidura de Sánchez "comença ara". Ha avisat que el PSOE no té el seu suport assegurat i defensa que és a l’executiu a qui li toca "obstinar-se" a aconseguir els suports que necessita.

"Optimista moderat" s'ha mostrat el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que creu que la situació “no està gens fàcil” i ha advertit que la investidura cal no donar-la per feta. “Jo crec que és dir molt que està tot fet: encara hi ha molta tela per a tallar, encara que nosaltres voluntat en tenim”, ha dit. De la mateixa opinió és el BNG, que considera que a partir d'ara s'obri un escenari perquè el PSOE i Sumar acorden el seu suport a la investidura.

També et pot interessar

stats