Directes
Ara en la televisió
ESCOLA D'INFERMERIA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Vox farà costat a Feijóo si el PP es desmarca de qualsevol "cordó sanitari" contra ells

El candidat popular pot presentar-se davant el rei Felip VI amb 172 vots garantits després de constatar el suport de Vox

El rei rep el líder de Vox, Santiago Abascal / Chema Moya (Efe)

Vox votarà a favor del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una hipotètica investidura si els populars els garanteixen que no formaran part de cap "cordó sanitari" en contra seua. És el que li ha traslladat el líder de la formació d'ultradreta, Santiago Abascal, al rei Felip VI en el marc de la ronda de consultes que el monarca ha convocat des del palau de la Zarzuela per a buscar un candidat a qui encomanar-li la formació del pròxim govern espanyol.

En una declaració d'a penes tres minuts i en què no ha acceptat cap pregunta dels mitjans de comunicació, Abascal ha explicat que ha comunicat al monarca que ells tenen "disposició" a donar suport a una investidura conduïda per Feijóo, però supeditada al fet que el PP "no col·labore de cap manera, ni per acció ni per omissió, en el cordó sanitari que es pretén alçar contra Vox". 

Amb els vots dels diputats de l'extrema dreta, el líder del PP deixa amarrats 172 suports per a una hipotètica investidura, comptant també amb els dos dels únics parlamentaris d'Unió del Poble Navarrés, Alberto Catalán, i de Coalició Canària, Cristina Valido. Amb tot, el marcador es queda en quatre per davall dels 176 que marquen la majoria absoluta necessària per a tirar avant la investidura en primera votació. En segona en caldria una DE simple —més sís que nos—, però els números sols ixen si s'absté algun diputat dels partits nacionalistes, un escenari altament improbable ara mateix.

Tots els ulls del PP estaven posats aquest dimarts en els socis amb qui des del 28 de maig comparteixen diversos governs d'autonomies i ajuntaments —sense anar més lluny a la Comunitat Valenciana, Castelló de la Plana o Elx—. Les relacions amb els d'Abascal estaven especialment tenses des de la constitució del Congrés passat, quan la negativa dels populars a cedir-los un lloc en la mesa els va deixar fora de l'òrgan de govern del parlament. Els ultres havien llançat diversos ultimàtums recentment, fins al punt d'amenaçar amb no donar suport a la candidatura de Feijóo quan quedaven menys de 24 hores per a reunir-se amb Felip VI. Un desafiament que finalment no s'ha complit, a pesar que Vox ha deixat clar que si el PP vol els seus vots, ha de desmarcar-se del "cordó sanitari" que, segons ha denunciat, altres forces polítiques volen alçar contra ells.

En qualsevol cas, el posicionament que Abascal ha traslladat al cap de l'Estat espanyol manté vives les possibilitats de Feijóo perquè siga ell el candidat designat per a la investidura. Un trencament amb Vox hauria tallat de soca-rel les aspiracions populars, ja que només haurien pogut sumar 139 vots, enfront dels 152 que té assegurats l'aliança PSOE-Sumar. Ara, Feijóo pot acudir a la reunió amb el monarca, aquesta vesprada, amb 172 suports assegurats.