Vox manté la seua aposta per Trump malgrat la guerra aranzelària iniciada pel president dels EUA
El partit d’extrema dreta no ha dirigit cap crítica directa al president americà i emmarca el seu proteccionisme econòmic en la defensa sobirana dels interessos dels EUA
La guerra comercial iniciada per Donald Trump no ha fet variar l'aposta de Vox pel president dels Estats Units, malgrat les previsibles conseqüències que els nous aranzels tindran per a una bona part de l'electorat de Santiago Abascal. El partit d’extrema dreta no ha dirigit cap crítica directa a Trump i emmarca el seu proteccionisme econòmic en la defensa sobirana dels interessos dels EUA, un principi ideològic base dels partits afins a Vox.
El silenci tan sols va cessar per a desitjar primer que tant de bo no establira els aranzels i, després, per a declarar sense més que el 20% imposat a Espanya —el mateix percentatge per a tota la Unió Europea, també per a la Itàlia de la ultradretana Geòrgia Meloni— és "una mala notícia".
Ho va reconéixer el secretari general de Vox al Congrés, José María Figaredo, este dijous, hores després que Trump anunciara el seu pla global d'aranzels i que Abascal marcara la posició del partit en un missatge en les xarxes en què acusava socialistes i populars d'arrossegar Espanya a una "guerra comercial suïcida".
"La nostra economia competeix en condicions de desigualtat per la burocràcia ideològica del bipartidisme", segons Abascal, que també va responsabilitzar Brussel·les i va qüestionar que la solució siga "sotmetre's més a la Xina". Des de la seu del partit tracten d'evitar desbandades en el seu electorat. Els aranzels estatunidencs afectaran especialment el sector primari, un dels principals nínxols de vot de Vox, per la qual cosa intenten convéncer que els únics culpables dels seus mals són les polítiques europees.
Un difícil equilibri enfront de la resta de partits
El posicionament de Vox ha rebut crítiques des del govern espanyol, que ha tornat a excloure’l dels contactes amb tots els partits per a recaptar el seu suport a les mesures dissenyades per a mitigar l'impacte dels aranzels.
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va rebatejar Abascal com "Santiago Aranzel, el servent més fidel", mentre que el titular de Transports, Óscar Puente, l’acusa de “vendre la pàtria” i “estar sotmés a poders aliens a Espanya”.
També han sigut categòrics des del PP: "Ningú que diga ser patriota pot donar suport a esta decisió ni tampoc minimitzar-la", va afirmar el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, que va qüestionar el "silenci connivent" de Vox davant de Trump. Abascal li va respondre anomenant-lo "mentider" i evidenciant fins i tot més la seua distància amb els populars.
En el seu aïllament, li ha contestat fins i tot qui fora el seu portaveu al Congrés i encara militant del partit, Iván Espinosa, que en un fil en X va recalcar que "es pot defensar tot el que Trump fa bé sense justificar el que fa malament".
"De fet, és la forma correcta de procedir en general, però sobretot quan una iniciativa perjudica els interessos de la nostra pròpia nació", va advertir en defensa del lliure comerç.
Per contra, el nou secretari general del sindicat Solidaritat, afí a Vox, Jordi de la Fuente, defensa la política aranzelària de la Casa Blanca i sosté que Espanya hauria de fer el mateix per a protegir el seu mercat. Vox es mou d'esta manera en una posició complicada, fent equilibris entre el seu gran aliat internacional i els seus votants. Enfront d'això torna a les campanyes en xarxes dient que són els únics que defensen els productors i a una de les seues fórmules fetitxe per a exhibir força: les convocatòries multitudinàries. Este diumenge reunirà a València a més de 2.300 simpatitzants al crit d'"És l'hora dels patriotes".