Vox registra al Congrés la moció de censura de Tamames "per a no quedar-se de braços plegats" contra Sánchez

La formació d'extrema dreta impulsa en solitari la segona moció contra el govern de coalició que presenta en la legislatura

Vox presentarà la moció de censura el 27 de febrer amb Tamames com a candidat
La plana major de Vox posa amb Ramon Tamames (centre) en l'anunci de la moció de censura / Europa Press

Els diputats de Vox han registrat al Congrés el text de la moció de censura impulsada en solitari pel partit contra el govern de coalició de Pedro Sánchez en què l'economista Ramón Tamames, de 89 anys, es postula com a candidat a la presidència. El president de la formació d'extrema dreta, Santiago Abascal, l'ha justificada en la necessitat no "quedar-se de braços plegats" ni "fingir" davant un govern que, a parer seu, "ataca la unitat nacional" i "és culpable per anar contra l'estat de dret", entre altres polítiques.

"Vox ho ha intentat tot en aquesta legislatura denunciant el govern en els tribunals. Amb dues mocions de censura i hi haurà qui diga que Vox comet errors, i estic d'acord, però ningú podrà dir que Vox s'ha quedat mirant cap a un altre costat", ha explicat Abascal en una roda de premsa després de registrar la moció al Congrés, amb l'únic aval dels 52 diputats del seu grup parlamentari.

En el partit d'extrema dreta volen que Tamames "represente milions d'espanyols que, més enllà de partits, exigeixen una dimissió immediata d'un govern contrari als interessos de la nació". Defenen la candidatura de l'economista veterà, en el passat militant del Partit Comunista, per ser "un espanyol independent, de brillant trajectòria intel·lectual i símbol de la reconciliació nacional".

Una vegada acceptada per la mesa del Congrés, la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, decidirà quan es debat en ple la moció. Fonts de la cambra baixa citades per Europa Press estimen que fins a mitjans de març no es fixarà la data. 

És la sisena moció de censura de la democràcia i la segona que presenta Vox contra Sánchez en la legislatura. L'altra moció, que es va debatre el 21 i 22 d'octubre del 2020, va rebre el suport exclusiu dels diputats i diputades del partit d'Abascal.

De les cinc mocions presentades des de la recuperació de la democràcia, només n'ha prosperat una, la de Sánchez contra el popular Mariano Rajoy el juny del 2018. Abans van fracassar les de Felipe González (PSOE) contra Adolfo Suárez (UCD) el 1980, la d'Antonio Hernández Mancha (Aliança Popular) contra González el 1987 i la de Pablo Iglesias (UP) contra Rajoy el 2017.

Génova considera que la moció és un "favor" a Sánchez

El PP considera la moció de censura una "excentricitat política" que ix al "rescat mediàtic" del president Sánchez, en un moment de feblesa parlamentària per la llei del "només sí és sí" i la polèmica dels trens d’Astúries i Cantàbria, segons han indicat fonts de la cúpula del partit. Creu que aquest pas tampoc beneficia el partit de Santiago Abascal, perquè el seu electorat serà conscient que "reforça" el cap de l'executiu.

Des de Génova entenen que Vox "es pren de broma la vida parlamentària". "Utilitza aquesta eina parlamentària d'una manera equivocada", han agregat les fonts consultades per Efe. Aquestes setmanes, els populars havien avançat que, en cas de presentar-se la moció, el seu vot serà l'abstenció, en línia amb les paraules d'Alberto Núñez Feijóo al desembre en què admetia que el grup popular no s'hi oposaria.

No obstant aquestes valoracions, la reunió recent entre Tamames i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, dies abans de l'anunci de la moció ha generat incertesa sobre la posició dels populars, que van votar en contra de l'anterior que va presentar Vox. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, atribueix una "responsabilitat complementària" al PP, a qui acusa de "tirar la pedra i amagar la mà".

Puig veu "preocupant" l'oposició antiautonomista de Vox

La moció continua generant reaccions, entre les més recents i properes, la del president de la Generalitat. Ximo Puig ha descrit com un fet "greu" que lidere l'oposició al govern una formació com Vox, que "vol acabar" amb les autonomies. 

El president del Senat, Ander Gil (PSOE), ha criticat la instrumentalització "partidista i tacticista" de l'eina democràtica per Vox per a intentar desgastar el govern de coalició. "Ni serà constructiva, ni té l'aire de prosperar", ha lamentat. Des de les files socialistes s'ha pronunciat en un sentit similar la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, que ha reclamat "respecte" cap a la figura jurídica, un instrument que creu que "cal prendre's molt seriosament".

La portaveu d'Unides Podem, Alejandra Jacinto, ha qualificat la moció "d'esperpent i ridícul" que entén només dins la competició de PP i Vox "per a veure qui ocupa més portades dient barbaritats contra el govern de coalició". Jacinto ha instat la ciutadania i la resta de grups polítics a "no perdre massa temps" amb aquesta qüestió. De fet, des de la formació morada asseguren que s'està valorant amb altres forces parlamentàries emprar fórmules com la del portaveu del PNB, Aitor Esteban, en l'anterior, quan va utilitzar només dos minuts "per a no donar protagonisme al disbarat" de Vox.

També et pot interessar

stats