Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Vox retira la seua declaració institucional per a excloure Alacant de la zona valencianoparlant

Més de 16.000 persones han signat el manifest d’Escola Valenciana, que havia anunciat mobilitzacions en cas que prosperara

Imatge d'arxiu durant la celebració d'un ple municipal / Ajuntament d'Alacant

Davant la sorpresa de tots, el regidor de Vox per Alacant, Mario Ortolá, ha anunciat aquest dijous de vesprada la retirada de la declaració institucional proposada per Vox abans de la votació del ple municipal, en què sol·licitava la retirada d'Alacant de la zona d’inclusió de predomini lingüístic valencià. La raó que ha esgrimit el regidor per a explicar la decisió és que confien que el PP ho defenga en la reforma de la Llei d’ús i ensenyament del valencià que ha anunciat el Consell.

La proposta de Vox havia provocat la indignació de l'oposició i de diversos col·lectius, com l’entitat Escola Valenciana, que ha celebrat la decisió i que ha assegurat que en uns pocs dies havia recollit més de 16.000 signatures en defensa de l’ús del valencià a Alacant i en contra d’aquesta iniciativa.

En el seu manifest, Escola Valenciana ha afirmat que Alacant és “una ciutat acollidora, inclusiva i solidària”, on “es va aprovar la Llei d’ús i ensenyament del valencià, enguany farà quaranta anys”.

L’entitat ha defés que el valencià forma part del patrimoni de la ciutat, “al qual no pot renunciar”. Segons reivindiquen, “sense el valencià, la realitat i la identitat d’Alacant quedarien amputades de les seues arrels i del seu entorn”. “No es pot entendre Alacant sense la Vila Vella, Sant Roc, Santa Creu, el Raval Roig, el Pla del Bon Repòs, el Postiguet, la Rambla, el Garbinet, el Palamó, Rabassa, l’Albufereta, el Tossal de Manises, la plaça de la Muntanyeta, Sangueta, la coca amb tonyina, les Fogueres de Sant Joan, la Mascletà, la Banyà, i més i més paraules i expressions que identifiquen aquesta terreta amb la nostra llengua valenciana. Tampoc no es pot entendre la llengua sense Alacant”, reivindica el text, que segons Escola Valenciana ha aconseguit milers de signatures en pocs dies.

En el text, defenen els beneficis de l’ús del valencià per al “desenvolupament del cervell i les funcions cognitives, la integració social i la incorporació al mercat laboral”, a més d’altres emocionals i sentimentals. “No volem una Alacant amputada”, han sentenciat. 

l’Alacantí Valencià

També et pot interessar