Abascal proposarà a la cúpula de Vox trencar els cinc governs autonòmics amb el PP

El Partit Popular de la Comunitat Valenciana està preparat per a un govern en solitari amb el suport puntual de Vox

El líder de Vox, Santiago Abascal, este dimecres
El líder de Vox, Santiago Abascal, este dimecres / Eduardo Parra (Europa Press)

Vox reuneix este dijous d'urgència el comité executiu nacional per a acordar "els pròxims passos" després de donar per trencats els pactes de govern amb el Partit Popular a les cinc comunitats autònomes on governen junts, després que Alberto Núñez Feijóo anunciara un acord per a repartir 347 menors migrants no acompanyats que estan a les Canàries entre totes les autonomies.

La reunió extraordinària tindrà lloc a les 18:30 hores i s'hi valoraran les mesures que s'han de prendre tant a les comunitats on Vox i el PP governen en coalició com a les que donen suport parlamentari extern: la Comunitat Valenciana, les Balears, Múrcia, Aragó, Castella i Lleó, i Extremadura. Santiago Abascal proposarà als dèsset membres del comité la fi d'estos acords, segons fonts de la formació, ja que assegura que si ho fera hauria de deixar la presidència de Vox.

Tant la presidenta de les Corts, Llanos Massó, com el vicepresident primer, Vicente Barrera, acudiran a la seu del partit a Madrid per a participar en esta reunió en què es prendrà una decisió al respecte. Tots dos han avançat que seran "totalment fidels" i donaran suport "sempre" a les decisions que prenguen des de la direcció estatal. No es planteja que esta crisi afecte els governs municipals, ja que des del partit defenen que no tenen res a veure.

La formació ultradretana va fer un comunicat dimecres a la nit en què acusava Feijóo d'"haver obligat els presidents regionals a votar sí al repartiment de 400 MENA". A més, criticava l'entesa amb el PSOE "després d'entregar el CGPJ, RTVE, la Junta Electoral Central o aliar-se a Europa contra els interessos dels espanyols". Per als d'Abascal açò "confirma on i amb qui vol estar" el PP.

En esta línia, consideren que és Feijóo qui ha trencat els governs de coalició mentre que Vox "compleix amb la seua paraula i el seu compromís amb els espanyols". També ha acusat el líder popular de cridar "un a un" els consellers del PP per a "votar a favor de les pretensions de Sánchez" malgrat que, segons defenen, els barons s'havien compromés a rebutjar el repartiment en "converses internes tingudes durant les últimes setmanes".

El PP valencià, preparat per a un govern en solitari

El president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana i de la Generalitat, Carlos Mazón, presidirà esta vesprada la reunió del comité executiu i de la junta directiva autonòmics de la formació, que també tindrà lloc a les 18:30 hores. Segons ha pogut saber À Punt, el PP valencià està preparat per a un govern en solitari amb el suport puntual de Vox.

L'oposició, a l'aguait d'un avançament electoral

Tant el PSPV com Compromís han començat a parlar ja d'un possible avançament electoral posterior a una ruptura de l'executiu autonòmic. La secretària general dels socialistes, Diana Morant, ha exigit al PP que "trenque amb Vox per dignitat, sense condicions" i ha subratllat que la seua formació "no pot donar suport a un PP que es dedica a retallar drets als ciutadans".

Quant al síndic valencianista, Joan Baldoví, ha manifestat que “al PP no li'n queda una altra que convocar eleccions” si els d'Abascal compleixen l'amenaça. No obstant això, ha assegurat que li costa creure que els dos socis trenquen l'entesa per a governar la Generalitat.

Feijóo: "El que em preocupa és ser coherent amb el que u pensa"

Per la seua banda, Feijóo ha defensat la importància de ser "coherent amb el que u pensa" quan li han preguntat als corredors del Congrés si al PP li preocupa que Vox decidisca trencar els acords de govern esta vesprada.

Així mateix, diversos membres de la cúpula del PP han llançat un missatge de "tranquil·litat" de cara a una possible ruptura, subratllant a més que les cinc autonomies on Vox podria trencar el pacte de govern tenen aprovats els pressupostos del 2024, fet que dona "estabilitat" a estos executius regionals.

Des de la cúpula del PP, estan convençuts que la distribució dels menors migrants és una excusa i que este órdago de Vox obeeix, en realitat, a altres circumstàncies i que volen fer-se veure. A més, citen com a possible raó la irrupció d'Alvise en el Parlament Europeu, la qual cosa, segons fonts del PP, fa que els d'Abascal ara vulguen "buscar rellevància".

A més, a Génova insisteixen que la decisió que han pres les seues autonomies és "coherent".

També et pot interessar

stats