Vox torna a apartar-se de la pancarta que condemna la violència masclista a les Corts

El partit d'extrema dreta insisteix que ells condemnen "tot tipus de violència"

Vox s'aparta de la pancarta en el minut de silenci contra la violència de gènere / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de setembre 2023 - 13:04 Actualitzat: 01 de setembre 2023 - 20:47

Vox ha tornat a remoure el vesper del negacionisme de la violència de gènere. La presidenta de les Corts, Llanos Massó, i la resta d'integrants del grup parlamentari de l'extrema dreta han optat per situar-se fora de la pancarta institucional contra la violència masclista durant el minut de silenci que s'ha convocat aquest divendres a les portes del Palau dels Borja per a condemnar l'assassinat masclista d'una dona a Alzira. També la Generalitat, la Diputació de València, la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana i les seus provincials, així com molts ajuntaments valencians han fet concentracions respectives en senyal de rebuig del crim.

No és la primera volta que el partit ultra es desvincula de la condemna a la violència de gènere en les institucions valencianes. Des que Massó va assumir la presidència de les Corts el 26 de juny, gràcies a un pacte amb el PP, ja és la segona vegada que la segona autoritat de la Comunitat Valenciana s'allunya del cartell, com va ocórrer el 10 de juliol després d'un crim masclista a Antella.

Just després que el Ministeri d'Igualtat va confirmar la motivació masclista darrere del crim d'Alzira, la presidència de les Corts ha convocat un minut de silenci "per a condemnar l'assassinat d'una dona a les mans del marit" sense fer cap esment a aquesta plaga. El PSPV ha retret que la condemna no es faça per violència masclista i ha acusat Massó d'incomplir el pacte contra la violència de gènere.

Durant la passada legislatura, la primera en la qual Vox va tindre representació en el parlament valencià, aquestes actituds es convertiren en recurrents. Els de Massó sempre es posaven en un cantó en les concentracions convocades per les Corts cada vegada que hi havia un assassinat masclista, amb l'argument que ells condemnen "tot tipus de violència" i no sols la masclista. En la concentració d'aquest divendres, la resta de diputats dels grups parlamentaris, així com els altres membres de la mesa de les Corts i personal de la institució han visibilitzat el suport a la causa posant-se darrere de la pancarta habitual amb el lema "Les Corts, contra la violència masclista", mentre que Vox se n'ha eixit al lateral. En el minut de silenci s'ha pogut veure també el diputat de Vox al Congrés Carlos Flores, que s'ha col·locat al costat dels seus companys de partit.

Abans, en els corredors del parlament, el portaveu adjunt de Vox, Joaquín Alés, ha afirmat que ells condemnen "aquest execrable crim" igual com "qualsevol altre crim". "Entenem que és un crim absolutament equiparable a la resta de violència que es dona en el si intrafamiliar i que no hauria de penar-se de manera diferent segons la naturalesa de l'autor", ha afirmat, per a demanar després un increment de penes generalitzat.

La imatge negacionista de les Corts s'ha repetit en altres institucions en què Vox té representació. A l'Ajuntament d'Alcoi, dos regidors del partit ultra han protagonitzat una escissió amb una pancarta paral·lela a l'oficial del consistori en què es llegia "Alcoi contra les violències masclistes". La del Grup Municipal de Vox, en canvi, deia un dels mantres del seu discurs: "La violència no té gènere".

Concentració contra la violència masclista a Alcoi, en què Vox ha tret una pancarta paral·lela
Concentració contra la violència masclista a Alcoi, en què Vox ha tret una pancarta paral·lela / À Punt NTC

La Generalitat, on Vox i el PP comparteixen govern, han condemnat el crim en un missatge publicat en X —abans Twitter— en què han remarcat el "compromís ferm amb l'erradicació de la violència sobre la dona".

Compromís demana la reprovació de Massó

La diputada de Compromís Verònica Ruiz ha anunciat que la coalició valencianista presentarà una iniciativa a les Corts per a la reprovació "de l'actitud de la senyora Llanos Massó" com a segona autoritat de la Comunitat Valenciana. Ruiz ha remarcat que volen saber què votarà el Partit Popular, formació "que l'ha col·locada" com a presidenta del parlament valencià.

També et pot interessar

stats