Vox abandona el Consell i passa a l'oposició

El president del partit, Santiago Abascal, ha comunicat la decisió després d'una reunió extraordinària de tres hores

Santiago Abascal durant la seua declaració institucional / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de juliol 2024 - 21:50 Actualitzat: 12 de juliol 2024 - 08:01

Vox trenca els pactes de govern autonòmics. El president de Vox, Santiago Abascal, ha confirmat este dijous de vesprada el que ja s’intuïa des que ahir a la nit el PP va acceptar el repartiment de 347 menors migrants no acompanyats procedents de les Canàries i Ceuta. Una notícia que arribava dimecres a la nit i que va suposar la convocatòria urgent del comité executiu nacional per a acordar “els pròxims passos”. Passos que hui Abascal ha concretat.

El líder de Vox ha remarcat que els quatre vicepresidents autonòmics de Vox presentaran la seua dimissió i el seu partit passarà a exercir una oposició "lleial i contundent" en les comunitats autònomes en les quals fins ara governava en coalició amb els populars.

La reunió extraordinària ha tingut lloc a les 18:30 hores i s’ha allargat fins a les 21:30. La intenció era valorar les mesures que s'han de prendre tant a les comunitats autònomes on Vox i el PP governen en coalició, com a les que donen suport parlamentari extern: la Comunitat Valenciana, les Balears, la Regió de Múrcia, Aragó, Castella i Lleó, i Extremadura. Al final, Abascal ha deixat clar que deixaran els executius i passaran a l'oposició.

Abascal ha acusat Feijóo de pactar amb Sánchez en temes com el Consell General del Poder Judicial i els menors migrants, a pesar de saber que Vox no estava d’acord. “És impossible pactar amb el que no vol fer-ho”, ha resumit.

José María Llanos diu que Vox "no posarà en perill cap legislatura"

Poc després de la roda de premsa d'Abascal, el síndic de Vox a les Corts, José María Llanos, ha deixat clar que “Vox sempre compleix la seua paraula”, i que, tal com ha dit Abascal, “quan no es compleixen els pactes de govern i no es respecta un acord entre socis per a dur a terme una política comuna [...], l'única solidaritat i compromís està amb el poble valencià”. En tot cas, pel que fa a una hipotètica convocatòria d’eleccions, ha assenyalat que el seu partit “no posarà en perill cap legislatura”, perquè volen que es governe per a tots els valencians. “Des de l’oposició només serem lleials al poble valencià”.

Seguint la línia de les declaracions del líder del seu partit, Llanos ha ressaltat que els seus votants i la gran majoria dels del Partit Popular no volen una Espanya de “fronteres obertes a la immigració irregular, il·legal i massiva”. Per tant —ha afirmat—, seran “coherents” amb eixe missatge i “lleials amb els votants, amb el seu missatge i amb tots els valencians”, independentment que els hagen votat o no. 

Ara que passen a l’oposició, ha assegurat que faran “exactament el mateix: política per al servei públic i per als valencians”. “Sempre que vullguen comptar amb nosaltres, estarem al seu servei”, ha afegit. 

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha convocat una compareixença demà divendres a les 9:00 hores al Palau de la Generalitat. Després presidirà el ple del Consell, reunit en sessió extraordinària, a les 10:00 hores.

Així mateix, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, valorarà la decisió de Vox també este divendres, a la seu nacional del PP. 

En el Consell actual Vox té tres representants: Vicente Barrera, vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Elisa Núñez, titular de Justícia i Interior, i José Luis Aguirre, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. L'eixida, de fet, s'ha formalitzat de manera imminent. El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat un decret en què disposa el cessament dels tres representants de Vox en el Consell.

Decret de cesament dels consellers de Vox al govern valencià
Decret de cesament dels consellers de Vox al govern valencià / DOGV

També et pot interessar

stats