Ximo Puig: "Mentre no hi haja respecte, no hi haurà pactes amb el Consell"
El secretari general del PSPV condiciona els acords sobre l'agenda valenciana oferits pel president Carlos Mazón al fet que aquest condemne els atacs de l'extrema dreta a les seus socialistes i reconduïsca l'actitud de la presidenta de les Corts, Llanos Massó
El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha declinat l'oferta del president de la Generalitat per a tancar pactes sobre l'agenda valenciana, amb l'objectiu d'arrancar compromisos al govern espanyol, mentre Carlos Mazón no reaccione contra l'assetjament als socialistes per part de l'extrema dreta. "L'inicial és el pacte del respecte democràtic, preservar la convivència. Sense aquest, no hi ha possibilitat d'altres acords", ha manifestat. Puig, que ha descrit l'actual Consell com el "més reaccionari de la història de l'autogovern valencià", ha acusat Mazón de complicitat amb els atacs a les seus socialistes, per la falta de condemna, i ha denunciat que "la batalla cultural de l'extrema dreta" haja monopolitzat l'acció del Consell. "En aquestes condicions, no hi ha possibilitat d'entesa", ha aclarit.
Puig ha explicat que es reunirà amb Mazón si és convocat, però que no pactarà res sense una actitud més ferma del cap del Consell contra els atacs a l'oposició. Segons ha explicat, han hagut d'avançar al matí la convocatòria de premsa sobre la reunió de l'executiva socialista d'aquest dijous, prevista de vesprada, perquè la seu està assetjada "cada vesprada" des de fa més d'una setmana. Ho considera "una incitació a l'odi" i lamenta que ha quedat sense resposta de les màximes autoritats institucionals de la Generalitat. "Seria desitjable per a la Comunitat Valenciana que l'extrema dreta no estiguera en la Generalitat. [Mazón] ho pot fer i ho hauria de fer. Mentrestant, com a mínim, hauria de posar-se al costat de la democràcia i denunciar el que ens passa totes les vesprades", ha insistit.
"El president està dimitint de la seua funció de defensa de l'interés general i la ciutadania. N'és el responsable. I no l'he sentit dir res d'aquesta situació, que és una incitació a l'odi. [...] Mazón renuncia a ser president, perquè no es posa al costat de tots", ha manifestat en un to de crítica més dur de l'habitual en Puig. L'expresident ha arribat a dubtar de les conviccions sobre l'autogovern de l'actual cap del Consell. "El fet que un president de la Generalitat represente només el PP i Vox és una anomalia democràtica. La institució està per damunt dels partits. Però per a entendre això s'ha de creure l'Estatut de veritat i la institució. S'ha de creure la Generalitat. La Generalitat no és una diputació gran, amb tots els respectes a les diputacions; és molt més", ha manifestat Puig, en una referència al passat de Mazón com a cap de la corporació provincial d'Alacant.
El president està dimitint de la seua funció de defensa de l'interés general. Hi ha una incitació constant a l'odi i no l'hem sentit dir res
Les manifestacions de Puig tenen lloc en el context de les protestes diàries a la seu del PSPV a València i els atacs contra quinze més, en protestes convocades per l'extrema dreta arran de l'acord d'investidura per a una llei d'amnistia. Tot en paral·lel a un augment de la tensió dialèctica a les Corts i diversos xocs amb la presidenta de la cambra, María de los Llanos Massó, que aquest dimarts va enviar "a prendre per sac" l'oposició i dimecres va negar la rèplica a una diputada del PSPV. "L'actitud permanent de la segona autoritat de la Comunitat Valenciana [la presidenta de les Corts], que és una falta de respecte, la situació de les Corts ahir, no respectant ni la possibilitat d'intervindre, però sí [donant-li-la] a un altre grup, és una situació d'inestabilitat que no ajuda l'economia i el funcionament de societat", ha lamentat.
Compromís veu l'oferta de diàleg "poc creïble"
En Compromís veuen l'oferta de diàleg com una "cortina de fum" i la consideren "por creïble" tenint en compte els antecedents immediats, començant pel controvertit últim ple de les Corts, en què l'oposició va denunciar que es van posar traves per a limitar les seues intervencions. "El dia que Mazón convoca un plenari en què només pot parlar ell, un plenari per a incendiar juntament amb l'extrema dreta i pràcticament per a insultar la bancada de l'oposició, proposa un acord de consens". No és creïble, ha explicat als micròfons d'À Punt el diputat Gerard Fullana.
Si el president vol que acordem alguna cosa, primer ha de condemnar la situació i garantir que el seu govern no insulte la meitat de la població
"Si el president vol que acordem alguna cosa, ha de garantir primer el funcionament de la democràcia. Ha de condemnar la situació i garantir que el seu govern no insulte la meitat de la població", ha manifestat Puig, criticant com a "insult memorable" les acusacions de colpisme de l'extrema dreta en seu parlamentària.
L'última ofensa que ha recordat el socialista ha sigut la publicació que el regidor de Vox de Xirivella Santos Santiago ha penjat en Facebook, sobre una convocatòria que anima a protestar a la seu del PSOE per Cap d'Any, i diu que els socialistes posaran "les putes i la coca", en referència al cas Mediador. Al regidor, que ja l'ha retirat, l'ha desautoritzat l'alcaldessa Paqui Bartual, però continua en el càrrec. "Cadascú es retracta amb els amics que té. El fet que no s'haja destituït aquest senyor demostra que s'està d'acord al final", ha denunciat Puig, elevant l'acusació de complicitat cap al president de la Generalitat. "És una incitació a l'odi i no l'he sentit dir res", ha insistit l'expresident de la Generalitat.
[La publicació del regidor de Vox de Xirivella] és una incitació a l'odi i no he sentit Mazón dir res. El fet que no s'haja destituït demostra que s'està d'acord
L'executiva del PSPV es reuneix de vesprada a la seu de Blanqueries. Els socialistes valencians reivindicaran la llei d'ús i ensenyament del valencià pel 40 aniversari, que es compleix aquest dijous. Preparen també la reunió de la cúpula dels socialistes valencians el 4 de desembre a Alacant per a commemorar la llei, refermar "el compromís amb la llengua i la cultura pròpies" i demanar que s'intensifiquen les polítiques a favor de l'ús del valencià". Puig ha lamentat que la llengua pròpia s'haja vist minoritzada al Consell, on "cap membre del govern la parla" i ha demanat al Consell que deixe el valencià a banda de la lluita partidista i li done suport des de la Generalitat, perquè n'augmente la presència "en tots els àmbits de la societat". Segons ha recordat, el valencià és la llengua amenaçada pel retrocés i no el castellà.
Puig també ha anunciat que el PSPV convocarà el comité nacional per a analitzar la situació, després de la investidura, i l'estratègia per a impulsar l'agenda valenciana. Segons ha manifestat, entregaran als ministres un dossier amb les prioritats en cada camp d'acció, com ja han fet en el Consell.
Puig: "Vaig a les Corts quan puc"
El secretari general dels socialistes valencians també ha defensat la seua tasca com a president del Grup Parlamentari Socialista, malgrat les absències continuades a les Corts. "Vaig quan puc, no ha sigut una cosa decisiva aquests mesos", ha explicat el cap del PSPV, que ha deslligat aquesta situació de la seua eventual successió en el lideratge del partit, del qual ha dit que "no està en el radar" ara per ara. La convocatòria de l'expresident havia alçat expectació, després de setmanes d'especulacions sobre la possibilitat que fora ministre i les absències a l'hemicicle valencià. Puig ha recordat que la direcció de l'oposició la va encomanar a Rebeca Torró i els síndics adjunts i ha celebrat el treball que fa "exposant les contradiccions del govern més reaccionari de la història de l'autogovern".
El nomenament de Rodríguez-Piñero, "una decisió encertada"
D'altra banda, ha qualificat que la decisió del nomenament de l'eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero com a vocal del port de València va ser "encertada", tot i les crítiques que ha fet el PP. Per la seua banda, els populars valencians han demanat a l'Advocacia de la Generalitat un informe sobre la possible incompatibilitat de Rodríguez-Piñero com a vocal. A més l'acusen de cobrar 800 euros per cada una de les 59 reunions a què ha assistit en aquests huit anys que, segons el PP, no hauria d'haver cobrat per ser la vocalia incompatible amb el càrrec al Parlament Europeu. Puig ha dit que ni el PSPV ni l'Autoritat Portuària van considerar que hi haguera aquesta incompatibilitat.