Ximo Puig anuncia un congrés extraordinari del PSPV: "És l'hora de fer un pas arrere perquè el projecte faça dos passos avant"

La ministra de Ciència, Diana Morant; el secretari general a la província d'Alacant, Alejandro Soler; i el de la província de València, Carlos Fernández Bielsa, estan entre els candidats a futur secretari o secretària general del PSPV

Ximo Puig, aquest dissabte en el comité nacional del PSPV-PSOE / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de desembre 2023 - 12:33 Actualitzat: 16 de desembre 2023 - 17:15

Ximo Puig ha anunciat aquest dissabte en la reunió del comité nacional del PSPV-PSOE, celebrada a la seu d'UGT-PV a València, que fa un pas arrere i deixarà el càrrec de secretari general del partit, que ostenta des del 2012: "És l'hora de fer un pas arrere perquè el projecte faça dos passos avant".

Puig ha avançat la convocatòria d’un congrés extraordinari del PSPV en el primer trimestre de l’any 2024, “que consolide nous equips, lideratges i noves estratègies”. Per a avançar la data d'aquest congrés, que estava previst més cap a final d'any, és necessari el suport de la direcció federal del PSOE, que aquest dissabte representa el número tres de Ferraz, el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán.

"La renovació del projecte socialista exigeix noves idees, nous impulsos i nous lideratges", ha manifestat l'expresident de la Generalitat. Així mateix, afig que per a construir una alternativa sòlida per als comicis del 2027, cal "començar a fer-ho ja, al 2024", i que no es tracta de fer el mateix que ja s'ha fet, sinó d'una altra generació d'idees".

Aquest divendres, Puig va avançar que dissabte començaria "una nova etapa" i que ell no seria mai un obstacle, sinó que ajudaria a trobar "la millor solució possible". I ha reiterat que hui és "un dia important" per al socialisme valencià, perquè representa "l'inici d'una nova etapa" que, a parer seu, evidenciarà una vegada més que el PSPV és el partit que aglutina la majoria social de la Comunitat Valenciana. "És una bona notícia per als valencians la que es produeix hui", ha avançat.

Puig reivindica una gestió “ben feta”, però fa autocrítica

Ximo Puig també ha aprofitat la seua intervenció per a recordar que el PSPV va ser capaç de recuperar la Generalitat i les principals alcaldies valencianes el 2019, “després de 25 convocatòries electorals”. Així i tot, també ha volgut fer autocrítica i ha admés, en referència als comicis autonòmics del 28 de maig del 2023, que “amb perspectiva” els va sobrar confiança en una gestió ben feta i que va faltar una visió anticipatòria del malestar existent.

A més, l’expresident del Consell ha afegit que es va descurar “alguna cosa que altres van prioritzar, com l'interés partidista, el tacticisme o les campanyes d'insults” i ha reconegut: "El màxim responsable de no haver vist bé aquesta qüestió soc jo”.

A banda, Puig ha volgut defendre la gestió del govern de Sánchez i la futura llei l’amnistia com “una oportunitat per a cosir tot el que es va trencar” i per a mostrar-se “orgullós” d’un president “que li diu als ulls a Netanyahu que no es pot seguir matant així”.

Morant, Soler i Bielsa, possibles successors de Puig

La presència simultània que Ximo Puig mantenia des de setembre entre València i Madrid —és diputat a les Corts i senador territorial, on a més presidirà la comissió de pressuposts— havia despertat cert recel en sectors del PSPV, que consideraven que la situació era “insostenible” per la dificultat de compatibilitzar els dos càrrecs.

Així les coses, la ministra de Ciència, Diana Morant, sona amb força per a un possible relleu de Puig. La candidata favorita de Ferraz, que en el nou executiu de Pedro Sánchez també ha assumit la cartera d’Universitats, va ser alcaldessa de Gandia (Safor) del 2015 al 2021, moment en què Sánchez la va incorporar en una remodelació del seu govern per a fer front a l’etapa de recuperació postpandèmica.

En arribar a l’acte, Morant ha afirmat que els socialistes seran el dic de contenció de les polítiques reaccionàries del govern de Mazón. "Ho farem des del govern d’Espanya i també des del PSPV, construint l’alternativa a la Comunitat Valenciana”.

L’altre candidat que també sona amb força és el secretari general del PSPV-PSOE a la província d'Alacant, Alejandro Soler, que aquesta setmana assegurava que "és important que s'òbriga un nou procés amb nous lideratges per al futur", afirmant no tancar la porta a encapçalar la futura secretaria general.

Soler, que també ha acudit al congrés nacional, ha insistit que a partir d'ara "treballarem buscant la unitat del partit, buscant el millor per a l'organització, pensant en el que volen els militants, que és el fonamental", ha manifestat.

Per la seua banda, el secretari general el PSPV a la província de València, Carlos Fernández Bielsa, ha subratllat que des d'aquest dissabte s'obri "un moment de reflexió" per a analitzar "qui és la millor persona que ha de liderar el nou projecte" del PSPV en la Comunitat Valenciana. "Hui és un dia per a posar en valor tot el que hem fet durant huit anys de governs socialistes i tot el referent al nou projecte que ha de vindre a partir d'ara", ha indicat acompanyat de diversos càrrecs socialistes municipals i de l'expresident de la Diputació, Toni Gaspar.

El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha afirmat que la direcció federal respectarà la decisió que adopten els militants respecte a la nova direcció de la delegació valenciana, la segona federació socialista d'Espanya.

També et pot interessar

stats