Puig: "Canviar el model de finançament és inajornable i cal crear els espais per a fer-ho possible"
La Generalitat busca el suport de Balears per a la reforma del sistema de finançament en una reunió bilateral que vol "estrényer vincles culturals, socials i econòmics"
Els presidents les Corts, Enric Morera, i el del parlament balear, Vicenç Thomàs, han inaugurat al Palau de Congressos de Palma la primera cimera bilateral entre la Generalitat i el Govern de les Illes Balears. Una trobada per a "estrényer vincles culturals, socials i econòmics" que ha situat la reforma del model de finançament en el centre de les taules de treball.
"Canviar el model és inajornable i cal crear els espais per a fer possible la reforma", ha insistit el cap del Consell, Ximo Puig, en l'arribada a Palma, perquè "garantir la suficiència financera és garantir l'estat de benestar".
El president de la Generalitat ha explicat que la pandèmia ha tornat a demostrar la necessitat de serveis públics potents en salut, protecció social o educació, una demanda que ha contraposat al fet que l'autonomia valenciana siga l'autonomia més perjudicada per a poder sufragar aquestes competències. El problema, ha recordat "ens ve de llarg, però cal eixir d'aquest embossament, no és possible ajornar-lo eternament".
En els minuts previs a reunir-se amb la presidenta balear, Francina Armengol, el cap del Consell, Ximo Puig, ha descrit la cimera com un "pas endavant en una nova manera d'entendre el país, com una Espanya real", que integre "mirades diferents i plurals". Puig ha destacat la relació especial amb les iIles Balears pels "vincles i interessos comuns" i ha mostrat la confiança en consolidar relacions per a una "aliança en favor de la perifèria i del mediterrani" que pressione a favor "d'una Espanya integradora", "una Espanya millor". Perquè, com ja ha manifestat en altres ocasions, "hi ha vida intel·ligent més enllà de Madrid".
En el mateix sentit s'ha manifestat Armengol, que ha explicat que des de fa sis anys els dos governs treballen conjuntament per a reivindicar la importància de la perifèria "dins l'Espanya real que és molt plural". "Moltes vegades les decisions preses exclusivament des del centre i amb visió de centralitat no tenen en compte la gran diversitat que poden aportar societats com les Illes Balears i la Comunitat Valenciana", ha explicat.
La presidenta del govern balear ha assenyalat a l'inici de la cimera que la trobada "no és un punt d'inici, sinó de continuïtat" d'un treball conjunt entre dos territoris amb vincles històrics que comparteixen un ampli espectre d'interesos en qüestions culturals, econòmiques, socials, d'igualtat d'oportunitats o la transició energètica. Per això ha descrit la cimera com una "gran oportunitat" de creixement per a tots dos territoris.
Projectes compartits i la caiguda de la renda en l'agenda
Més enllà del finançament, el president de la Generalitat ha destacat dos temes més en l'agenda de la cimera: plantejar conjuntament amb Balears alguns projectes europeus i abordar la creixent separació de la renda mitjana d'ambdues economies respecte de l'europea.
En la jornada s’han programat nou taules de debat on s'abordaran propostes que permeten la reactivació econòmica i la creació d'ocupació, així com iniciatives per a impulsar la sostenibilitat, la protecció del territori i la regeneració del Mediterrani. També s'abordaran qüestions relacionades amb el model d'estat i aprofundiran en la cogovernança, el finançament autonòmic, la transició ecològica, les polítiques socials i laborals i la vertebració territorial, entre altres temes.
Els vicepresidents Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau encapçalen amb Puig i Morera la màxima representació institucional de la delegació valenciana, que també incorpora representants del sector turístic i del transport, així com organitzacions empresarials i sindicals, universitats i mitjans de comunicació.