Ximo Puig: “El sistema públic sanitari valencià està preparat per a fer front al coronavirus”
La Generalitat habilita el telèfon 900 300 555 per a atendre les persones que han visitat zones afectades i presenten símptomes.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el sistema públic sanitari valencià està preparat per a fer front a qualsevol eventualitat relacionada amb el coronavirus. “La nostra prioritat és la prevenció i estem intensificant tots els esforços orientats a la detecció precoç dels casos i garantir la salut de tota la població”, ha dit.
Puig ha fet aquestes declaracions després de la reunió de coordinació per a avaluar l'escenari que s'obri després del primer positiu per coronavirus a la Comunitat Valenciana. A la trobada han assistit representants de les conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i de Justícia, Interior i Administració Pública
La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa el telèfon 900 300 555 perquè les persones que hagen estat els últims 14 dies en zones amb casos confirmats de coronavirus puguen telefonar per a dur a terme l'acció preventiva corresponent. Es tracta de la Xina, Corea del Sud, Singapur, l'Iran i les quatre regions del nord d'Itàlia (la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya).
El cap del Consell ha explicat que treballen coordinats amb el Ministeri de Sanitat i que totes les accions estan alineades amb els protocols i recomanacions de l'OMS i la Unió Europea, Així, ha dit que també han de dirigir-se al sistema sanitari aquelles persones que presenten símptomes compatibles amb aquesta malaltia i els pacients amb simptomatologia respiratòria greu d'origen no identificat “per a detectar també la possible aparició d'aquest patogen”.
Puig demana proporcionalitat
“Hem de ser conscients que no estem davant d'una emergència i hem d'actuar amb proporcionalitat”, ha recalcat Puig. A més, ha afegit que es tracta d'un virus contagiós, però en termes generals “d'una agressivitat limitada”. Per això, ha dit que és fonamental la distribució d'informació veraç i evitar els mitjans que generen fake news.
Només s'informarà dels casos positius
Per la seua banda, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha avançat que la Generalitat “només donarà informació de les dades positives, perquè són xifres que canvien i moltes es descarten”.
Sobre el cas positiu que està ingressat a l'Hospital de la Plana, Barceló ha explicat que “és una persona jove que va viatjar per oci a Milà i que està bé”. A més, ha puntalitzat que el funcionament del protocol d'actuació davant el Covid-19 quan una persona dona positiu obliga a contactar amb totes les persones amb les quals el pacient haja tingut relació.
Calero demana tranquil·litat i confiança en la sanitat
D'altra banda, la delegada del govern d’Espanya a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha demanat “tranquil·litat” i “confiança” en el Sistema Nacional de Salut, que, segons ha dit, és un sistema “sòlid i cohesionat”, amb professionals “molt preparats”.
Calero ha assegurat que el govern espanyol treballa de manera coordinada amb la Comunitat Valenciana i amb la resta de comunitats per a garantir la protecció de la salut de tota la població. A més, ha assenyalat que el principal objectiu és la prevenció.
Així mateix, ha recordat que davant dels nous casos que s'estan detectant en diferents països, els experts han recomanat incrementar la sensibilitat del sistema de detecció.